Naukowcy z Penn State Hershey Heart and Vascular Institute stwierdzają, że dieta bogata w antyoksydanty może przynieść ulgę wszystkim tym, którzy cierpią z powodu choroby tętnic obwodowych (ang. PAD, peripheral arterial disease). Antyoksydanty możemy znaleźć w owocach i warzywach.
PAD jest chorobą, w której zredukowany przepływ krwi prowadzi do wzrostu ciśnienia i bólów nóg. Poprzednie badania wykazały, że niskie poziomy antyoksydantów są powszechne u ludzi cierpiących na PAD.
Naukowcy z Penn State przeprowadzili badanie, w którym udział wzięły 3 grupy pacjentów, na których zastosowano „terapię”: umiarkowane ćwiczenia fizyczne i witamina C, czyli antyoksydant.
Okazało się, że witamina C skutecznie zredukowała nadciśnienie u ludzi z PAD w trakcie ćwiczeń, choć ciśnienie nie powróciło do poziomu normalnego dla ludzi zdrowych.
Dr Matthe Muller, główny autor badania, mówi: - Pokazuje to, że w trakcie normalnych codziennych aktywności, takich jak spacer, antyoksydanty – na równi z innymi czynnikami – wpływają na to, w jaki sposób ciśnienie krwi odpowiada na ćwiczenia.
Zobacz również:
- Przyczyny nadciśnienia tętniczego
- Diagnoza i leczenie nadciśnienia tętniczego
- Dieta przy nadciśnieniu
- Jak obniżyć ciśnienie krwi?
- Preparaty złożone - przełom w leczeniu nadciśnienia tętniczego
- Nadciśnienie tętnicze
- Czosnek a leczenie nadciśnienia tętniczego
- Jedzenie na wynos podnosi ryzyko wysokiego ciśnienia krwi
American Heart Association podaje, że wysokie ciśnienie dotyka blisko 75 mln Amerykanów powyżej 19 roku życia.
Antyoksydanty działają poprzez oczyszczanie arterii z płytek miażdżycowych odkładających się na ich ścianach. Płytki miażdżycowe to poważne zagrożenie dla zdrowia, ponieważ mogą w ostatecznym rozrachunku całkowicie zatkać tętnice. Zmuszają także serce do cięższej pracy. Antyoksydanty jednak przywracają arteriom zdrowie i elastyczność.
Ale to nie wszystkie sekrety antyoksydantów. Albowiem sprzyjają one poprawie funkcji metabolicznych, redukują zapalenia, promują zdrowsze starzenie, a nawet przyczyniają się do prewencji raka.
Nie pozwalają wolnym rodnikom (pochodzącym z zanieczyszczeń powietrza, z jedzenia) na atakowanie komórek i DNA, hamując reakcję łańcuchową, która prowadzi do ich powstawania.
Wiedza, które produkty spożywcze zawierają najwięcej antyoksydantów, jest bardzo przydatna.
Podajemy niektóre z nich:
- warzywa: szpinak, brokuły;
- owoce: - wiśnie, jabłka, jagody, czarna porzeczka, truskawki, maliny, żurawina, granat, winogrona;
- strączkowe: czarna fasola;
- orzechy: migdały, laskowe.
Komentarze do: Antyoksydanty w diecie pomagają obniżyć nadciśnienie (1)
Nadciśnienie
1Jeszcze trzeba edukować starszych, by nie przesadzali z nlpz, bo nawet taki "głupi" Voltaren b. podnosi ciśnienie i może wręcz prowadzić do zawału. A jak muszą coś brać, to niech biorą np. z naproksenem coś.... pokaż całość