Duńskie władze ostrzegają, że ryż i produkty z ryżu zawierają zbyt duże stężenia arszeniku. Zalecają jednocześnie ograniczenie konsumpcji tych produktów, niezależnie od ich postaci (ciastka, napoje ryżowe, ciasta, ryż dmuchany, etc...).
W rzeczywistości, zdaniem duńskich specjalistów, ryż może zawierać wyjątkowo duże stężenia arszeniku nieorganicznego.
Mimo że ta obecność jest naturalna w produktach na bazie ryżu, Duńczycy podkreślają, że ludzie jedzący codziennie produkty pokarmowe z nieorganicznym arszenikiem narażają się na zachorowanie na raka. Mowa tutaj przede wszystkim o raku skóry, pęcherza i płuc.
Do tej pory jedynie Dania przestrzega swoich obywateli przed ewentualnymi zagrożeniami związanymi z konsumpcją ryżu. Zresztą ostrzeżenia te są następstwem komunikatu amerykańskiej FDA (Food and Drug Administration) z września ubiegłego roku.
Zobacz również:
Wtedy FDA przedstawiła wstępne wyniki badań, które miały na celu określenie toksyczności ryżu i produktów zawierających ryż.
Strona internetowa Terra Femina także donosi o wdrożeniu projektu, noszącego nazwę Reducing food-based Inorganic and Organic Compound Exposure (R.I.C.E.) Act, którego celem jest ustalenie limitów arszeniku dozwolonego w produktach pokarmowych.
Kanadyjski ekspert i specjalista odżywiania Jean-Yves Dionne uspokaja jednak nastroje: - Mimo że wykryto duże poziomy arszeniku w ryżu, to spora część tej substancji została zmetabolizowana przez ryż. A to oznacza, że arszenik stracił wiele ze swej toksyczności.
Komentarze do: Arszenik w ryżu?