Wyniki badań opublikowanych w Journal of Animal Science rzucają nowe światło na wpływ drobnoustrojów i probiotyków na kondycję drobiu. Uczeni z North Carolina State University i Chung Jen College of Nursing, Health Sciences and Management w Tajwanie przeprowadzili szereg analiz mających na celu zidentyfikowanie wpływu drobnoustrojów na metabolizm u kurcząt.
Celem badań było także poznanie sposobu, w jaki spożycie mikrobów i probiotyków wpływa na układ odpornościowy zwierząt.
„Drobnoustroje nie są bezpośrednim substytutem antybiotyków” – podkreśla Matthew Koci, współautor badania oraz adiunkt na North Carolina State University.
Podczas badania podzielono 192-dniowe kurczęta na dwie grupy. U pierwszej z nich zastosowano standardową dietę. Menu drugiej wzbogacone zostało o drobnoustroje. Następnie dwunastu kurczętom z każdej grupy wstrzyknięto krwinki czerwone pochodzące od owcy. Wywołało to reakcję układu immunologicznego zwierząt.
Zobacz również:
Podczas 28-dniowej obserwacji nie wykryto żadnej różnicy w wadze pomiędzy dwiema grupami kurcząt. Dr Koci uważa jednak, iż niektóre ze zmian mogły nie być widoczne gołym okiem.
U kurcząt, którym zaaplikowano dodatkowe ilości drobnoustrojów, odnotowano szybszą – lecz nie lepszą – reakcję układu odpornościowego. Mikroby nie spowodowały co prawda wzmożonego wzrostu zwierząt, jednak zwierzęta poddane czynnikom stresogennym szybciej wracały na ścieżkę optymalnego wzrostu.
Specjaliści planują dalsze badania nad wpływem drobnoustrojów na układ immunologiczny zwierząt. „Mamy nadzieję skupić się na fizjologicznych efektach zaaplikowania mikrobów” – zaznacza Koci.
Miejmy nadzieję, iż badania na kurczętach pomogą lepiej zrozumieć specyfikę ludzkiego organizmu.
Komentarze do: Badania na drobiu pozwalają lepiej zrozumieć działanie układu odpornościowego