Osoby żyjące z niebezpiecznymi dla życia alergiami na orzechy rozumieją, jak męczące było oczekiwanie na odpowiedni środek zapobiegający albo na skuteczne lekarstwo. W testach przeprowadzonych na myszach, naukowcy z National Jewish Health w Denver dokonali odkrycia, które może być przełomem w leczeniu tego typu alergii.
Otóż okazuje się, że pewien enzym, zwany kinazą Pim 1, ma podwyższony poziom w jelicie cienkim u myszy z alergią. Obniżanie lub blokowanie aktywności Pim 1 w znacznym stopniu złagodziło reakcję alergiczną na orzechy u gryzoni.
Według doktora Erwina Gelfand, jednego z autorów badania i kierownika pediatrii na National Jewish Health, enzym Pim 1 odgrywa znacząca rolę w w tego typu reakcjach uczuleniowych.
Jest to obiecująca możliwość leczenia reakcji alergicznych na wszelakie produkty żywnościowe, mówi dr Gelfand.
Zobacz również:
Doktor Gelfand i jego koledzy zaprezentowali swe odkrycie w Journal of Allergy and Clinical Immunology.
W przypadku myszy z alergią stwierdzono, że poziom kinazy Pim 1 wzrósł w jelitach tych zwierząt, wcześniej nakarmionych orzechami. Gdy badacze zatrzymali działanie kinazy Pim 1, myszy już więcej nie cierpiały z powodu biegunki i innych dolegliwości typowych dla reakcji alergicznej.
Histamina, prawdopodobna przyczyna symptomów alergicznych, spadła prawie do poziomu zerowego po zastosowaniu terapii mierzącej w Pim 1.
Doktor Gelfand powiedział, że to badanie jako pierwsze dowodzi, że kinaza Pim 1 przyczynia się w znacznym stopniu do rozwoju reakcji alergicznych na orzechy.
Aby to jakoś zsumować, naukowiec konkluduje: metody opierające się na kinazie Pim 1 oferują nowe terapeutyczne możliwości w kontrolowaniu reakcji alergicznych na żywność.
Komentarze do: Badania na myszach dają nadzieję uczulonym na orzechy