Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Arizonie, Gro Amdam i Ying Wang, odkryli, że badania przeprowadzone na pszczołach mogą wyjaśnić związek pomiędzy postrzeganiem smaku a zaburzeniami metabolizmu u ludzi. Badaczom udało się stłumić u pszczół dwa geny, które znajdują się w module odpowiadającym za zachowania związane z jedzeniem.
W warunkach laboratoryjnych ograniczyli działanie vitellogeninu, który jest zbliżony do ludzkiej apoliopoproteiny B, oraz receptora ekdyzonu, który współpracuje z hormonem i który spełnia u owadów podobne funkcje jak hormony tarczycy u ludzi. Wykorzystali oni swoją metodę, aby zrozumieć jak działają mechanizmy regulujące tego modułu.
„Wrażliwość pszczoły na słodycz odzwierciedla jej nastawienie w stosunku do pokarmu, czyli to, w jakim wieku zacznie poszukiwania nektaru oraz jaki rodzaj pożywienia woli zbierać” – mówi Wang.
„Tłumiąc te dwa geny odkryliśmy, że pszczoła może stać się bardziej wrażliwa na słodki smak. Co ciekawe, takie pszczoły miały bardzo wysoki poziom cukru we krwi i niski poziom insuliny, podobnie do osób chorych na cukrzycę typu 1” – dodaje.
Zobacz również:
Obecnie naukowcy zastanawiają się w jaki dokładnie sposób słodki smak pszczół został wzbogacony podczas eksperymentu. Najaktywniejsza pod względem metabolicznym tkanka organizmu pszczoły – ciało tłuszczowe - może dać podpowiedź.
Ciało tłuszczowe jest podobne do ludzkiej wątroby, jak również do tłuszczu odkładającego się u ludzi na brzuchu. Pomaga gromadzić składniki odżywcze i wytwarzać energię.
Adman wyjaśnia, że zmysł smaku ewoluował jako mechanizm przetrwania zarówno u ludzi, jak i u pszczół. Dla przykładu, gorzkie pożywienie może okazać się trujące, a słodki smak sugeruje pokarm bogaty w kalorie.
Prawidłowo funkcjonujący organizm powinien wykształcić mechanizm komunikacyjny pomiędzy smakiem a wewnętrznym zapotrzebowaniem na energię, aby móc kontrolować spożywanie pokarmu i utrzymanie prawidłowych funkcji życiowych.
Natomiast nieprawidłowo funkcjonujący mechanizm komunikacyjny może powodować niezdrowe zachowania żywieniowe i choroby związane z zaburzonym metabolizmem, jak cukrzyca czy otyłość.
„Dzięki tym badaniom dowiedzieliśmy się, że możemy wykorzystać pszczoły, aby lepiej zrozumieć jak zwyczaje żywieniowe są związane z metabolizmem, jak również tego, jak możemy nimi manipulować w celu kontrolowania zaburzeń metabolizmu” – zauważa Amdam.
Komentarze do: Badania na pszczołach rzucają światło na związek pomiędzy odczuwaniem smaków i zaburzeniami metabolizmu u ludzi