Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zapobiegać albo opóźniać pojawienie się poważnych problemów dotyczących wzroku (na przykład, retinopatia, zwyrodnienie plamki żółtej), które są bardzo częstymi komplikacjami u osób cierpiących na cukrzycę.
Mike Sapieha, kanadyjski uczony i profesor na Uniwersytecie w Montrealu oraz badacz w jednostce oftalmologii przy szpitalu Maisonneuve-Rosemont, kierował ekipą, która przeprowadziła próby kliniczne na myszach cierpiących na retinopatię.
Według rezultatów badania, efektem kwasu DHA (kwas dokozaheksaenowy), omega-3 pochodzenia morskiego, jest hamowanie anormalnego rozwoju małych naczyń krwionoścych w oku, który prowadzi do progresywnej utraty widzenia.
Zobacz również:
Profesor Mike Sapieha oraz jego koledzy ze Szpitala Maisonneuve-Rosemont pracują aktualnie nad udowodnieniem skuteczności tego leczenia u ludzi.
Właściwości antyzapalne tego kwasu są już bardzo dobrze znane, ale badacz z Montrealu chciałby teraz wykazać, że kwas DHA ma również działanie antyangiogenne (które może przeciwdziałać tworzeniu się naczyń krwionośnych), co pozwoliłoby brać pod uwagę nowe terapie dla pacjentów cierpiących na cukrzycę, dla których utrata wzroku jest wielkim zmartwieniem.
W badaniu przeprowadzonym na myszach, badacze podkreślają, że właściwości antyangiogenne kwasu DHA mogą również okazać się użyteczne w leczniu niektórych typów nowotworów, gdzie nadmierne unaczynienie odgrywa bardzo ważną rolę dla postępowania choroby oraz dla przerzutów. Tak jest przede wszystkim w przypadku raka piersi.
Komentarze do: Badania nad skutecznością omega-3 przeciwko poważnym zaburzeniom wzroku