Cukier występuje w dużej ilości w większości współczesnych diet, ale badania sugerują, że spożycie cukru może osłabić układ odpornościowy przez dłuższy okres czasu, nawet o 50%. Rzeczywiście, cukier został opisany jako „jeden ze składników spożywczych najbardziej szkodliwych dla naszego układu odpornościowego”.
Badania wcześniej opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” i w “Dental Survey” wykazały, że spożywanie 100 gramów (3,5 uncji) węglowodanów, takich jak fruktoza, glukoza, sacharoza, pasteryzowany sok pomarańczowy i miód, hamuje zdolność białych krwinek do pochłaniania i niszczenia szkodliwych mikroorganizmów i cząstek, które miały być obce dla ciała. Większa ilość cukru oznacza wyższy stopień utraty odporności.
Białe krwinki stanowią znaczną część mechanizmu obronnego organizmu przed infekcjami. Gdy funkcje białych krwinek są ograniczone, całkowita odpowiedź immunologiczna organizmu jest znacznie ograniczona. Ponadto, spożywanie około 75 gramów glukozy również zmniejsza aktywność limfocytów.
Zobacz również:
- Ile bakterii żyje w tobie?
- Choroba autoimmunologiczna- gdy własne ciało staje się wrogiem
- Domowe sposoby na odporność organizmu
- Autoimmunizacja i alergia w pierwotnych niedoborach odporności
- Niebezpieczne skutki uboczne pigułek antykoncepcyjnych
- Dlaczego promieniujemy energią?
- Obalamy mity na temat klubów fitness
- Hiperplazja ze skutkiem chorobowym - komu zagraża?
Co eksperci mówią o cukru i odporności
Józef Pizzorno, który założył Uniwersytet Bastyr w Kenmore (USA) wymienił liczne czynniki, które mogą pogorszyć stan układu odpornościowego w książce „Total Wellness”. Wśród nich znajdują się toksyczne związki chemiczne, stres, niedostateczny wypoczynek, zanieczyszczenie powietrza, szczepienia, metale ciężkie, pestycydy, niedobory żywieniowe, itd. W górnej części listy było „spożycie cukru i innych stężonych węglowodanów.”
Dr Joseph Mercola napisał również, że spożycie cukru osłabia system immunologiczny i sprawia, że ludzie są bardziej podatni na choroby.
Wnioski
Cukry proste, nawet te obecne w soku owocowym, tłumią odporność - jest więc konieczne, aby unikać cukru podczas walki z infekcją. Krótki post może dać impuls do układu odpornościowego, aby utrzymywać niski poziom cukru we krwi, co jest szczególnie przydatne podczas pierwszych dwóch dni ostrych infekcji. Długotrwałe głodzenie, jednak wyczerpuje poziom energii i może być szkodliwe.
Znając niekorzystny wpływ na funkcje układu odpornościowego, spożycie cukru powinno być dokładnie obserwowane. Jest to szczególnie prawdziwe w odniesieniu do przetworzonych produktów spożywczych, które zawierają cukry rafinowane, które są zazwyczaj pozbawione ważnych składników odżywczych, które wspierają i odżywiają system immunologiczny.
Angelika Masłowska
Komentarze do: Badania pokazują, że cukier może osłabiać odporność nawet o 50%