Barwniki i konserwanty dodawane do żywności szkodliwe dla zdrowia
Substancje dodatkowe dodawane do żywności, m. in. barwniki i konserwanty, mogą prowadzić do wzrostu ilości substancji toksycznych w ludzkim organizmie i mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród źródeł toksyn, które są szkodliwe dla ludzkiego organizmu można wymienić m. in. odpady przemysłowe, zanieczyszczoną wodę i powietrze, ale też substancje dodatkowe dodawane do żywności m. in. barwniki i konserwanty.
Substancja dodatkowa do żywności definiowana jest jako „każda substancja zazwyczaj sama nie spożywana jako żywność i nie używana jako typowy jej składnik. Jej celowe użycie w procesie produkcji, przetwarzania, przygotowywania (…) powoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w środku spożywczym lub jego składnikach.”
Wśród substancji dodatkowych można wymienić m. in. barwniki syntetyczne, konserwanty, substancje zakwaszające, preparaty zagęszczające i żelujące, preparaty zastępujące cukier. Dzięki zastosowaniu powyższych składników żywność ma ładniejszy, bardziej kolorowy wygląd, smak i zapach, a dodatkowo przedłużony okres przydatności do spożycia
Człowiek od wieków stosował różne metody konserwowania żywności – takie jak np. solenie, wędzenie czy przechowywanie w zimnych temperaturach, tak, aby zapobiec psuciu się pokarmów. – komentuje prof. Iwona Wawer z Akademii Medycznej w Warszawie, ekspert kampanii edukacyjnej „Uwolnij się od toksyn” – Obecnie żywność zabezpiecza się przed zepsuciem korzystając ze sztucznych, chemicznych substancji o działaniu konserwującym. Środki te pomagają w zachowaniu przedłużonej trwałości jedzenia i poprawiają jego wygląd, ale też mogą bardzo niekorzystnie wpływać nasze zdrowie i kondycję. Szczególnie przyczyniają się do wzrostu zachorowań na uczulenia i alergie pokarmowe.
Zobacz również:
Konieczne jest sprawdzanie wszystkich informacji na temat składników i dodatków na opakowaniach produktu. Ze względu na powszechność ich stosowanie dzienne spożycie szkodliwych dla organizmu dodatków do żywności może sięgać nawet 10 do 20 gram.
Wśród najczęściej stosowanych substancji dodatkowych w żywności można wymienić:
Barwniki syntetyczne m. in. E 110 (żółcień pomarańczowa) znajduje się w marmoladach, żelach, gumach do żucia, powłokach tabletek. Może wywołać różne reakcje alergiczne np. pokrzywkę, duszności. Błękit ubrylantowany, oznaczony symbolem E 133, dodawany do warzyw konserwowych jest może być szkodliwy dla osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego inne schorzenia układu pokarmowego.
Konserwanty czyli np. E 210 (kwas benzoesowy), który może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz wysypki. Znaleźć go można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych. Azotyny potasu i sodu czyli
E 249 i E 250, powszechnie stosowane w peklowaniu mięsa, mogą prowadzić do zmian rakotwórczych w organizmie. Siarczany, oznaczone od E 220 do E 228, znajdują się m. in. w konserwach, sokach owocowych, winie, produktach ziemniaczanych, u osób wrażliwych wywołują nudności i bóle głowy.
Substancje zakwaszające m. in. kwas octowy (E 260) znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach, jest źle tolerowany u osób o wrażliwym żołądku. Chlorki potasu (E 508), wapnia (E 509) i magnezu (E 511) są dodawane do przypraw i niewskazane dla osób, które mają chore nerki czy wątrobę. W dużych ilościach działają na organizm przeczyszczająco.
Preparaty zagęszczające i żelujące m. in. kwas alginowy (E 400) szczególnie niewskazany dla kobiet w ciąży i karoten (E 407), który może przyczynić się do owrzodzenia jalita.
Preparaty zastępujące cukier w tym np. spartan (E 951) i sacharyna (E 954) nie wskazane dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym.
Dodatkowych informacji udzielają:
Magdalena Figurna, On Board Public Relations, ul. Wolska 88, 01-141 Warszawa, tel. 022 321 51 00, fax 0 22 321 51 01, e-mail: mfigurna@onboard.pl
Dorota Ciszek, On Board Public Relations, ul. Wolska 88, 01-141 Warszawa, tel. 022 321 51 00, fax 0 22 321 51 01, tel. kom. 0-501-59-86-87, e-mail:dciszek@onboard.pl
Magdalena Figurna, On Board Public Relations, ul. Wolska 88, 01-141 Warszawa, tel. 022 321 51 00, fax 0 22 321 51 01, e-mail: mfigurna@onboard.pl
Dorota Ciszek, On Board Public Relations, ul. Wolska 88, 01-141 Warszawa, tel. 022 321 51 00, fax 0 22 321 51 01, tel. kom. 0-501-59-86-87, e-mail:dciszek@onboard.pl
Komentarze do: Barwniki i konserwanty dodawane do żywności szkodliwe dla zdrowia (5)
karagen
1Witam , w opisie jest źle podana nazwa konserwanta e 407 ,który zasługuje na szczególną uwagę . Jest to karagen ,który rozpuszcza błony śluzowe żołądka i jelit .Zastanawiam się dlaczego dodają go np. do monte -przecież t... pokaż całość
A co z tym
2A co z żelatyną zawartą np w takich żelkach haribo?! Przecież nikt mi niepowie, ze to źle wpływa na włosy albo paznokcie, bo jej działanie już dawno zostało udowodnione. Każdy produkt zawiera penie jakąś minimalną dawkę ... pokaż całość
żelatyna nie jest uznawana jako dodatek do żywności :) a prawda jest taka, że żeby móc dodać jakąkolwiek substancje musi ona przejsć szczegółowe badania, musi zostać dopuszczona przez WHO i dawka, jaka jest dodawana mus... pokaż całość
rosołki w kostkach
1a rosołki w kostkach wyjkowy syf. emeryci się zatruwają bo są tanie.... pokaż całość
To chyba żart!
1Jaki spartan? E-951 - to aspartam.Jesli to miał być żart - to nie był śmieszny.... pokaż całość