BPA jest już od paru lat powodem do niepokoju. Do niedawna znaleźć go było można w wielu opakowaniach na żywność i innych. Czym jest bisfenol A i co tak naprawdę powoduje? Zacznijmy od samego początku: związek ten obecny jest nie tylko w opakowaniach na żywność, ale także w puszkach czy banknotach, jest zatem wszechobecny. Najgroźniejsze jest to, że wchłania się do naszego organizmu przez skórę, więc wystarczy dotknięcie czegoś, co zawiera ten związek (np. banknot lub paragon).
Choć w USA agencja FDA odmówiła badań nad szkodliwością tego związku, to już dziś wiele innych państw zabroniło używania BPA.
Jak stwierdziły badania przeprowadzone przez naukowców z innych krajów, BPA można połączyć z przypadkami występowania raka, zwłaszcza raka piersi, oraz szkodliwym wpływem na mutacje hormonalne.
Co więcej, badania przeprowadzone w na przełomie 2003 i 2004 roku wykazały, że aż 93% z 2500 badanych miało zawyżony poziom BPA we krwi.
Jakby tego było mało, bisfenol A pozostaje długo we krwi, przez co w okresie ciąży może zagrażać płodom.
Jak wykazały najnowsze badania, związek ten może mieć szkodliwy wpływ również na nasz mózg. Badania te przeprowadzono na myszach. Odkryto w nich, że narażone na BPA mysie noworodki mają pewne niekorzystne zmiany w ciele migdałowatym. Obszar ten jest odpowiedzialny za odczuwanie strachu i stresu, jak również za zachowania społeczne.
Zobacz również:
- Mózg dziecka: początki świadomości
- Czy osobowość człowieka zależy od właściwości jego mózgu?
- Jak strach obezwładnia mózg?
- Ćwiczenia umysłowe lepsze od leków w zapobieganiu zaburzeniom poznawczym?
- W jaki sposób mózg odróżnia rzeczywistość od fikcji?
- Czym jest sztywność umysłowa?
- Mózg autystycznych dzieci reaguje na słowa, które dają rezultat w ich rozwoju
- Pamięć: mózg i dieta
W innych badaniach postanowiono sprawdzić działanie związku u ludzi, zbadano więc dzieci do 3 roku życia, które miały za wysoki stan BPA. Okazało się, że zwłaszcza u dziewczynek wzrosła wrażliwość na strach oraz stres.
Choć w USA nie zabroniono korzystania z bisfenolu A, to inne badania wykazały, że jego duże ilości możemy znaleźć w soi. Choć produkowana z niej żywność jest uznawana za zdrową, to wiele produktów sojowych jest sztucznie tworzonych w laboratoriach.
Jest to normalny proces, ponieważ uzyskanie soi tradycyjnymi metodami jest bardzo trudne i kosztowne.
Jak zatem należy zachować się, gdy w naszym kraju nie jest zabronione używanie BPA? Jak mówią naukowcy, najlepiej unikać plastikowych pojemników, a jeżeli już musisz z nich korzystać, staraj się je trzymać w chłodnym, słabo nasłonecznionym miejscu.
Patrz również na znaki recyklingowe - zawsze pod spodem nadrukowane są trójkąty. Opakowania z 1 lub 5 trójkątami są najmniej szkodliwe.
Istnieją także „odtrutki” na BPA. Jakie produkty najlepiej nam pomogą? Najlepszymi są: kefiry, sfermentowane jedzenie, takie jak kimchi, miso i tempeh.
Uwaga także na bisfenol S, który często może zastępować bisfenol A, ale jest niemal na równi szkodliwy.
Komentarze do: Bisfenol A groźny także dla naszego mózgu?