Ostatnie badanie amerykańskie wykazało poziomy bisfenolu A wyższe o 1.200% u konsumentów zup konserwowych. Jest to pierwszy raz, kiedy stężenie bisfenolu A zostało zmierzone po zjedzeniu produktu z konserwy. W czasach kiedy zakaz stosowania bisfenolu A jest wprowadzony dla wszystkich pojemnikach na żywność, budząc przy tym wielkie debaty, odkrycie to może sprawić, że władze zaczną bardzo szybko eliminować ten składnik z łańcucha produkcji.
Jak się bowiem okazało, badacze z uniwersytetu w Harwardzie w Stanach Zjednoczonych zainteresowali się działaniem, wywieranym przez bisfenol A, związanym z konsumpcją produktów spożywczych konserwowych. Naukowcy doszli do interesującego stwierdzenia.
Aby uzyskać swoje rezultaty, badacze poprosili 75 osób o picie przez pięć dni bądź zupy w konserwie, bądź zupy świeżej, i to bez zmiany innych przyzwyczajeń żywieniowych. Następnie, naukowcy amerykańscy pobrali od każdego uczestnika próbkę moczu, w której zmierzyli poziom bisfenolu A (BPA).
Naukowcy w ten sposób stwierdzili, że stężenie tego związku, który jest uważany za substancję zakłócającą pracę układu hormonalnego, było wyższe o 1.221% u konsumentów zupy w konserwie.
Zobacz również:
Wiemy już od pewnego momentu, że konsumpcja napojów, które przez dłuższy czas pozostawały w niektórych twardych plastikowych pojemnikach, zwiększa obecność bisfenolu A w naszym ciele, wyjaśnia pani Jenny Carwile, jedna ze współautorek badania.
Prace te zostały opublikowane w naukowym przeglądzie JAMA (Journal of the American Medical Association). Ale po raz pierwszy zdarza się tak, że badacze obliczają poziom bisfenolu A w ciele ludzkim po zjedzeniu żywności konserwowej.
Nasze badanie sugeruje, że żywność w konserwie może być przedmiotem jeszcze większego niepokoju, przede wszystkim dlatego, że jest powszechnie używana, dorzuca jeszcze pani Jenny Carwile.
Jednakże, badania wykazują, że bisfenol A jest eliminowany w moczu, a więc cały poziom szczytowy jest czasowy. A naukowcy jeszcze nie określili jaka ilość tego związku pozostaje najdłużej w ciele po konsumpcji konserw. Dlatego też, badacze podkreślają, że inne badania są absolutnie konieczne, aby ocenić poziom bisfenolu A pochodzącego z żywności konserwowej, który naprawdę pozostaje w organizmie.
Komentarze do: Bisfenol A: zupa w konserwie zwiększa jego stężenie w moczu