Brak krzepliwości krwi
Krzepnięcie krwi, to naturalny proces fizjologiczny ludzkiego organizmu, który odpowiada za prawidłowe gojenie się ran. W wyniku skaleczenia lub przecięcia, naruszone zostają naczynia krwionośne, które po chwili zasychają i tworzy się z nich strup. Jest to naturalny mechanizm obronny organizmu.
Przyczyny braku krzepnięcia krwi
Przyczyną, która powoduje słabe krzepnięcie krwi i gojenie się ran, jest w dużej mierze brak witaminy K. Produkowana jest samoczynnie przez organizm, jednak nie zawsze jej ilości są na tyle wystarczające, by skutecznie i szybko mógł zareagować i zatamować krwawienie. Dodatkowo jej niedobory mogą powodować łatwiejsze powstawanie krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych. Witaminę K znaleźć można w ciemnozielonych warzywach takich jak sałata, brokuły, szpinak czy kapusta. Znajduje się również w jajkach, orzechach czy jogurtach.
Objawy zaburzeń krzepnięcia krwi
Zobacz również:
Najbardziej widocznymi objawami zaburzenia krzepnięcia krwi są częste i długie krwawienia. Na przykład po przecięciu warstwy naskórka na palcu proces krwawienia jest długi, krew powoli zasycha, stając się strupem. Objawy można dostrzec również w innych sytuacjach, takich jak: krwawienie po wyrwaniu zęba, krwotoki, krwotoki jam stawów. Bardzo często zdarza się sytuacja, w której pojawiają się większe krwawienia wewnętrzne do mózgu, mięśni lub przewodu pokarmowego. Kobiety mogą zauważyć u siebie nienaturalnie długie krwawienie w czasie miesiączkowania. U wrażliwych osób, mogą pojawiać się siniaki i zaczerwienia.
Leczenie słabego krzepnięcia krwi
Po pierwsze zaleca się wzbogacenie diety głównie o produkty z witaminą K. Również istotną rolę odgrywa witamina D. Do prawidłowej diagnozy potrzebne jednak są badania laboratoryjne, ponieważ słabe krzepnięcie krwi to rodzaj skaz krwotocznych, które można podzielić na:
- skazy krwotoczne płytkowe,
- skazy krwotoczne osoczowe,
- skazy krwotoczne naczyniowe,
- skazy krwotoczne typu mieszanego.
Badania pozwolą określić czy występuje niedobór lub nadmiar jakiś składników odpowiedzialnych za prawidłowe krzepnięcie. Następnie po otrzymaniu badań wybiera się metodę leczenia. W przypadku groźnej odmiany, podaje się preparaty krwiopochodne zawierające w sobie substancje, których brakuję w składzie krwi u chorego.
Komentarze do: Brak krzepliwości krwi (2)
Witamina K na brak krzepliwości krwi
2Najlepiej jak się wykryje problemy z krzepliwością to brać więcej witaminy K chociażby w formie suplementów diety.... pokaż całość
Tak, witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Dodatkowo wspomaga też prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Jeżeli ktoś ma problemy z krzepnięciem krwi to musi jeść dużo ciemno zielonych warzyw liściastych... pokaż całość