Naukowcy z University of Chicago wyjaśniają, dlaczego jedzenie wydaje nam się tak apetyczne po źle przespanej nocy. Badanie zaprezentowano na konferencji naukowej The Endocrine Society. Okazuje się, że kiedy zdrowi młodzi dorośli o normalnej wadze śpią zaledwie 4 godziny na noc, mają we krwi większe poziomy molekuły zwanej 2-arachidonoyloglycerol, w porównaniu do osób śpiących 8 godzin.
Molekuła ta reguluje uczucia „zadowolenia z jedzenia” oraz „nagrody”.
Dr Erin Hanlon mówi: - Wcześniejsze badania eksperymentalne wykazały, że brak snu zwiększa głód i apetyt. Mechanizm uruchamiający nadmierne jedzenie po źle przespanej nocy może zależeć od wzrostu poziomów tej endokannabinoidowej molekuły, zwanej też 2-AG. Moim zdaniem, zrozumienie działania tej molekuły przyczyni się do lepszego zrozumienia powiązania braku snu z otyłością i nadwagą.
W eksperymencie udział wzięło 9 osób w wieku średnio 23 lata. Ludzie ci zostali zaproszeni do laboratorium snu na dwa pobyty po 6 nocy, z miesięczną przerwą między jednym a drugim pobytem.
Zobacz również:
- Narkolepsja - nieuleczalny sen?
- Jak walczyć z zaburzeniami snu w starszym wieku?
- Dlaczego marzenia senne są ważnym elementem psychoterapii?
- Dlaczego sen jest ważny?
- Bezruch we śnie, czyli co dzieję się z umysłem podczas koszmarów
- Bezdech senny
- Jak sobie radzić z zaburzeniami snu?
- Sen najlepszym sposobem na regenerację organizmu
Podczas jednego pobytu uczestnicy spali od 23 do 7h30, czyli 8,5 godziny, co jest uznawane za normalny sen. Podczas drugiego pobytu spali od 1h do 5h30, czyli 4,5 godziny.
W ciągu dnia naukowcy kontrolowali ilość spożytych kalorii przez uczestników. Pobrali też próbki krwi po drugiej nocy w trakcie każdego pobytu, aby określić poziomy 2-AG.
Poziomy tej molekuły zazwyczaj były najniższe w trakcie połowy snu, a najwyższe w trakcie wczesnego popołudnia. Ale po okresie krótkiego snu okazało się, że poziomy 2-AG były nawet wyższe niż normalnie w trakcie wczesnego popołudnia.
2-AG nie jest jedyną molekułą, na którą wpływa krótki sen. Ostatnie badanie zaprezentowane na konferencji naukowej Society for the Study of Ingestive Behavior wykazało, że hormon głodu grelina osiąga wyższe poziomy po nocy złego snu, nie mówiąc już o wzroście uczucia głodu.
Inne badanie, opublikowane w Psychoneuroendocrinology, udowodniło, że po źle przespanej nocy ludzie mają tendencję do wybierania większych porcji jedzenia.
Komentarze do: Brak snu związany z większym apetytem