Brak witaminy B12
Brak witaminy B12 w organizmie, może wywołać zespół chorobowy, którego objawy mogą być bardzo zróżnicowane. Najczęściej występuje u weganów, a nieleczony brak tej witaminy może prowadzić nawet do utraty życia.
Rola witaminy B12
Człowiek, aby poprawnie funkcjonować potrzebuje odpowiedniego składu witamin i minerałów w organizmie. Jedną z najważniejszych witamin jest właśnie B12. Nazywana jest również kobalaminą lub czerwoną witaminą. Spełnia ona szereg istotnych funkcji w organizmie, takich jak produkcja krwinek oraz utrzymanie równowagi węglowodanowej, białkowej i tłuszczowej.
Pomaga również w trawieniu wielu substancji organicznych w komórkach, takich jak tłuszcze czy białka. Witamina B12 znajduje się w produktach mlecznych oraz w mięsie. Prawidłowe przyjmowanie witamin ma olbrzymie znaczenie dla organizmu. Witamina B12 dba w dużej mierze o jasność myślenia, czyli poprawia koncentrację, samopoczucie, pamięć i wiele, wiele innych procesów.
Brak witaminy B12
Brak tej witaminy w organizmie może być spowodowany na dwa sposoby. Pierwszym może być niedostateczne spożycie witaminy, a drugim powodem jest niedostateczne wydzielanie czynnika wewnętrznego. Innym powodem może być infekcja odcinka jelita, w którym ta witamina jest produkowana. Może być to spowodowane również usunięciem operacyjnym tej części jelita lub żołądka, w którym ta witamina jest produkowana. Niedobór witaminy B12 prowadzi do wielu problemów.
Przyczyną jest nie właściwe kształtowanie się komórek nerwowych. Skutkiem mogą być problemy z drętwieniem kończyn, mrowieniem, problemami z dezorientacją, zburzeń, urojeń, problemów z wzrokiem, a nawet halucynacji. Zmiany w komórkach oraz ich nieprawidłowy rozwój może powodować również utratę apetytu i złe wchłanianie produktów, co objawiać się może również biegunką. Zmiany te, nie zawsze będą zauważalne od razu. Organizm ludzki jest w stanie wyprodukować taką ilość witaminy B12, że niedobór zacznie być odczuwany nawet po roku czasu.
Zobacz również:
Objawy braku witaminy B12
Objawów braku tej witaminy jest wiele. Przyczyniać się może również do powstania niebezpiecznych chorób takich jak Alzheimer czy cukrzyca. Jednak najczęściej występującymi objawami są:
- przemęczenie,
- niedokrwistość,
- osłabiona koncentracja,
- trudności w poruszaniu się,
- problemy z pamięcią,
- bezsenność,
- depresje,
- szum w uszach,
- choroby sercowo-naczyniowe,
- zaburzenia czucia.
Gdzie można znaleźć witaminę B12?
Najlepszym źródłem bogatym w witaminę B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego. Znaleźć można ją również w sfermantowanych warzywach, jednak witamina ta, nie jest produkowana naturalnie przez żadną roślinę. Wytwarzana jest w dużej mierze przez organy ssaków. Znaleźć można ją w produktach takich jak:
- ryby,
- drób,
- jajka,
- mleko,
- mięso.
Choroba Alzheimera i cukrzyca
Nie wiadomo dokładnie, czy brak witaminy B12 jest powodem choroby Alzheimera, jednak zauważa się u takich osób takie objawy jak dekoncentracja lub problemy z pamięcią, czyli oznaki choroby mózgu. Zaniżony poziom witaminy B12 w organizmie chorego ma również wpływ na pogorszenie się stanu umysłu. Odpowiednie przyjmowanie tej witaminy może znacząco spowolnić rozwój choroby. W przypadku cukrzycy, objawy braku witaminy B12 i samej choroby są bardzo podobne oraz mogą być związane z neuropatią cukrzycową.
Zapotrzebowanie witaminy B12
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę B12 jest różna. Wszystko zależy od wieku danej osoby oraz trybu życia jaki prowadzi. Obliczana jest w µg/osobę. Przeliczając tą jednostkę w kategoriach masy to 3 mikrogram [µg] = 0,003 miligram [mg].
U dzieci od 1 do 3 roku życia zalecaną normą są 2 [ug]. W wieku od 4 do 6 roku życia, jest to wartość 2,5 [ug] Od 7 do 10 roku życia wartość wzrasta do 3 ug. Później zarówno u kobiet jak i u mężczyzn, którzy są mało aktywni, zalecaną normą są 3 mikrogramy. Jedynie w przypadku kobiet w ciąży i karmiących wartość normy wzrasta do 4 [ug]. Od 60 roku życia, wartość zapotrzebowania na witaminę B12 maleje.
Autor:
Damian Nowaczek
Komentarze do: Brak witaminy B12