Nowe odkrycia naukowców pozwolą wyjaśnić, jak jeden lub dwa kubki dziennie brukselki przygotowanej na parze, mogą pomóc w złagodzeniu stanów zapalnych dróg oddechowych, a tym samym w leczeniu astmy.
Badanie wykazało, że sulforafan naturalnie obecny w brukselce i w warzywach krzyżowych, może czynić „cuda”.
Brukselka jest jadalną, zieloną rośliną z rodziny krzyżowych i w dodatku bogata w witaminy A, witaminy C, witaminy B-6, wapń, żelazo i błonnik pokarmowy. Roślina jest skuteczna również w walce z rakiem. - W Australii astma dotyka jedną na dziesięć osób i jest to problem, który stale rośnie - powiedziała jeden z autorów badania z University of Melbourne, Nadia Mazarakis.
Zobacz również:
Nadia Mazarakis twierdzi również, że dieta bogata w warzywa z rodzin krzyżowych, takich jak kapusta, brukselka, kalafior i tym podobne, mogą zmniejszyć, a nawet odwrócić uszkodzenia płuc.
Brukselka jest już traktowana jako warzywo z bogatymi wartościami odżywczymi. Bogata jest w wiele wartościowych składników, takich jak błonnik a dodatkowo ma niewielką ilość kalorii i praktycznie nie ma tłuszczu.
Jednak Pani Mazarakis, dodaje słowo ostrzeżenia, że w czasie ataku astmy lub poważnych problemów z oddychaniem, należy przestrzegać dotychczasowych zaleceń medycznych, ponieważ badania nad działaniem roślin na astmę, są jeszcze w fazie eksperymentalnej.
Komentarze do: Brukselka skuteczna dla osób cierpiących na astmę