Burak ćwikłowy – właściwości i działanie
Burak jest jednym z najłatwiej dostępnych i najtańszych warzyw. Do tego można go kupić przez cały rok. Najlepiej jest go spożywać na surowo, ponieważ wtedy, tak jak większość warzyw, zachowuje swe właściwości. Jeśli jednak nie odpowiada nam ta forma, mamy wiele możliwości, aby móc cieszyć się pozytywnym działaniem buraka.
Burak doskonałym źródłem witamin i minerałów
Korzeń buraka bogaty jest w witaminę C, która jak wiadomo, wzmacnia odporność, ale także w witaminę A, która pomaga zachować zdrową skórę, włosy i oczy oraz witaminę B1. Odpowiada ona za prawidłową przemianę materii i czynność nerwów. Bogaty jest również w beta-karoten i kwas foliowy, niezbędny głównie przyszłym mamom. Buraki zawierają również wiele wapnia, który pomaga zachować zdrowe kości i zęby, i potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Zdrowe serce
Badania przeprowadzone w 2008 roku dowiodły, że spożywanie 500 ml soku z buraków obniża ciśnienie krwi. Jest to spowodowane obecnością azotanu w buraku. Dzięki temu sok z tego warzywa jest skutecznym lekiem na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Lekarstwo na anemię
Buraki są wskazane przy niedokrwistości, ponieważ ich spożywanie poprawia jakość czerwonych krwinek. Spowodowane jest to zawartością wielu cennych minerałów. Głównym składnikiem jest żelazo, które jest niezbędne przy transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała oraz kobalt, który bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.
Przeciwdziałanie demencji
Badania przeprowadzone w Wake Forest University w Kalifornii dowiodły, że picie soku z buraka ćwikłowego poprawia utlenienie mózgu i spowalnia proces otępienia u osób starszych. Z wiekiem obniża się przepływ krwi do niektórych obszarów mózgu, co prowadzi do spadku poznawania i demencji. Wprowadzenie soku z buraków do codziennej diety, ze względu na zawarty w nim w dużej ilości azotan, może poprawić przepływ krwi i tym samym doprowadzić tlen do obszarów, w których go brakowało.
Zobacz również:
Burak na choroby skóry
Sok z buraków oczyszcza krew i korzystnie wpływa na przetłuszczającą się skórę, podatną na krosty, wystarczy pić pół szklanki soku 1-2 razy dziennie przez 10 dni. Ponadto flawonoidy zawarte w burakach działają leczniczo na wypryski.
Buraki obniżają poziom glukozy
Burak, dzięki zawartemu w nim kwasowi alfa-liponowemu, wspomaga leczenie cukrzycy. Badania wykazały, że ten przeciwutleniacz obniża poziom glukozy i zwiększa wrażliwość na insulinę. Dodatkowo kwas ten powoduje spadek obwodowej neuropatii i neuropatii autonomicznej u chorych na cukrzycę.
Sok z buraków poprawia wydajność podczas wysiłku fizycznego
Sok z buraków poprawia natlenienie mięśni podczas ćwiczeń, a co za tym idzie wolniej się męczymy. Warzywo to jest bogate w azotany, dzięki czemu jego spożywanie zwiększa tolerancję mięśni na wysiłek i tym samym pomaga usunąć zakwasy.
Przeprowadzone badania pokazują, że spożywanie soku z buraków poprawia wydajność o 2,8% w czasie jazdy rowerem na dystansie 4 km i o 2,7% w jeździe na czas na dystansie 16,1 km.
Przeciwrakowe działanie
Już ponad 50 lat temu naukowcy zauważyli, że spożywanie 2 szklanek soku z surowych buraków dziennie przez chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, poprawia znacznie ich stan. To zasługa zawartej w nich betaniny. Jest to antyutleniacz chroniący przed niszczącym działaniem rodników, dlatego warzywo to uważane jest za najskuteczniejsze w walce z rakiem. Betanina, dzięki której burak zawdzięcza czerwony kolor, zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają DNA i przyczyniają się do powstawania nowotworów.
Właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe buraka
Spożywanie buraka znacznie podnosi odporność organizmu. Zawarta w nim cholina zmniejsza przewlekłe stany zapalne. Picie soku buraczkowego łagodzi przebieg wielu chorób, szczególnie wirusowych. Dodatkowo ma działanie wykrztuśne, pomaga więc przy kaszlu oraz wspomaga absorpcję tłuszczów i przekazywanie impulsów nerwowych.
Burak, choć ma wiele właściwości zdrowotnych, może powodować skutki uboczne. Dieta bogata w azotan, który burak zawiera, może wchodzić w interakcję z niektórymi lekami, np. nitrogliceryną. Częste spożywanie buraków może powodować czerwony mocz i kał. Ważne jest dlatego, aby dieta była różnorodna, a nie skoncentrowana na jednym składniku, nawet jeśli ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych.
Autor: Anna Zeler
Komentarze do: Burak ćwikłowy – właściwości i działanie