Cebula – właściwości i działanie
Właściwości ceubli były już docenione w czasach średniowiecznych. Do Europy została sprowadzona z Azji Środkowej i Palestyny. W dawnych czasach stanowiła symbol długowieczności i inteligencji. Dziś bardzo dobrze sprawdza się jako środek leczniczy i profilaktyczny w leczeniu wielu schorzeń. Warto więc zadbać o to, by znalazła się w naszej codziennej diecie.
Zawartość cebuli
Cebula zawiera w sobie wiele składników mineralnych, które moga pomóc w utrzymaniu zdrowia i obniżenia objawów chorób. W składzie warzywa należy wymienić: błonnik, siarkę, potas, wapń, mangan, witaminę C i E, karoten, kobalt, fluor, selen i białko. Ponadto składa sie ona głównie z wody, więc nie zawiera wiele kalorii- w 100 g tego warzywa znajdziemy jedynie 38 kalorii i 8 g węglowodanów.
Właściwości lecznicze cebuli
Cebula wspomaga leczenie wielu schorzeń, nie tylko chorób wewnętrznych, ale także w leczeniu schorzeń natury psychicznej oraz poprawę kondycji urody.
Poprawa zdrowia fizycznego
- syrop na anginę: gotować na małym ogniu 100 g cebuli w 2 l wody przez około 5-10 minut, dodać łyżkę miodu i gotować do uzyskania konsystencji syropu. Należy zażywać od 2 do 6 łyżek dziennie.
- atak wątroby: dwie szklanki dziennie (rano i wieczorem) macerowanej przez 2 dni cebuli (200g) w 0.5 l białego wina z dodatkiem 75 g miodu.
- mikstura na obniżenie cholesterolu: 100 g poszatkowanej cebuli macerować w 0.3 l alkoholu 70% przez 15 dni. Spożywać raz dziennie łyżeczkę rozpuszczoną w wodzie.
- lekarstwo na chrypę: zjeść upieczoną cebulę z dodatkiem oliwy z oliwek.
- grypa: 2 cebule macerować w 0.5 l wody. Szklanke napoju wypijać pomiędzy posiłkami i na wieczór przez około 2 tygodnie.
- na katar: posiekać drobno dwie cebule i zalać wrzątkiem, głowę zakryć ręcznikiem i wdychać opary przez około 15 minut.
- na migrenę: nalezy gotować dwie cebule aż całkowicie zmiękną, następnie ostudzić. Wierzchnie warstwy skórki nałożyć na czoło i przykryć folią. Przytrzymać od 4 do 6 godzin.
- na odmrożenie pomogą kompresy zrobione z soku z cebuli.
- oparzenia możemy złagodzić kataplazmami nakładanymi na oparzone strefy: około kilograma posiekanej cebuli nakładamy na problematyczne miejsca i posypujemy szczyptą soli.
- pasożyty jelitowe: drobnoposiekaną cebule należy macerować w 1 l białego wina nie krócej niż 2 dni. Pić szklankę przecedzonego napoju na czczo przez 8-10 dnia
- na reumatyzm: w litrze wody gotujemy posiekane trzy cebule przez 10-15 minut. Miksturę przecedzić i pic po szklancę rano i wieczór.
- na ropień pomoga nam zagotowane w małej ilości wody plasterki cebuli. Nakładamy je na ranę i zmieniamy co 12 godzin aż do wyeliminowania problemu.
- rozwolnienie: odrobinę łupin cebuli gotujemy przez 5 min w 0.5 l wody, następnie studzimy przez 5 min. Preparat zażywamy przed śniadaniem i kolacją.
- zanokcica: pieczemu cebule w pikarniku i po wystudzeniu wkladamy palec do środka.
- na zapalenie okrężnicy: siekamy jedną cebulę i macerujemy przez dobę w szklance wody z dodatkiem kilku kropli octu.
- zapalenie oskrzeli: kroimy 3 cebule na ćwiartki i gotujemy przez 5-10 min w 0.5 l wody. Następnie odcedzamy i dosładzamy miodem. Wywar należy pić w ciągu dnia po 50 ml.
- na wstrzymanie moczu: rozgotowujemy dwie cebule i studzimy. Nakładamy pare warstw na podbrzusze, zakrywamy folią aluminiową i przytrzymujemy bandażem. Należy przytrzymać opatrunek minimum przez 4 godziny. Włączona do codziennej diety wpłynie pozytywnie na ochronę serca i tętnic, rozrzedzi krew, obniży ryzyko powstawania zakrzepów we krwi, obniży ciśnienie, ureguluje poziom cukru we krwi, wpłynie na poprawe flory bakteryjnej i wspomoże naturalną odporność organizmu na wirusy, grzybnie, itp.
Zobacz również:
Poprawa zdrowia psychicznego
- na depresję pomoże nam zjedzenie całej cebuli, poprawia nastrój błyskawicznie.
- na atak nerwowy: kroimy cebulę na dwie połowy i wdychamy głęboko.
- na brak apetytu: posiekana cebula z dodatkiem oliwy z oliwek przed każdym posiłkiem.
- na zmęcznie: należy zetrzeć około 120 g cebuli na tarce i wsypujemy do w 1 l butelcem dodajemy 100 g miodu i macerujemy w białym winie przez 2 tygodnie. Odcedzony napój pić codziennie.
Poprawa wyglądu
- kuracja złotego połysku dla blond włosów: gotujemy 50 g łupin z cebuli w 1l wody. Wywar studzimy i odcedzamy. Uzyskaną miksturę używamy do ostatniego płukania włosów podczas mycia.
- na kurzajki i liszaje przkładamy plasterek cebuli i przytrzymujemy przez chwilę.
- na piegi: do zemlonej cebuli dodajemy 4 łyżki octu, przelewamy do butelki i odstawiamy na tydzień. Po przefiltrowaniu dolewamy 0.6 l wody destylowanej i dokładnie mieszamy. Stosujemy codziennie do przemywania twarzy- wstrząsamy butelkę przed każdym użyciem.
- regularne spożywanie cebuli z posiłkami przyspiesza pracę jelit i trawienie, a co za tym idzie- wspomaga odchudzanie i eliminuje problemy z zaparciami.
Jak przygotować pełnowartościowe potrawy z cebulą?
- Kupując cebulę zwróćmy uwagę na to, żeby była twarda, bez kiełków i pleśni. Skórka powinna być sucha i jednolita. Ponadto ważne, żeby szyjka korzeniowa była jak najkrótsza.
- Nie przechowujmy cebuli w lodówce, by inne potrawy nie przesiąknęły jej zapachem. Najlepszym sposobem będzie zawieszenie jej na sznurku w miejscu suchym i lekko przyciemnionym.
- Surowa cebula jest najbogatsza w składniki odżywcze, podczas gotowania czy smażenia doprowadzimy do utraty części minerałów w niej zawartych. Przechowywanie rozkrojonej cebuli wpływa na utratę witamin, a także na jej utlenianie się, co może negatywnie wpływać na zdrowie. Dlatego też najlepiej spożywać ją od razu lub nie przetrzymywać zbyt długo rozpoczętego warzywa.
- Krojenie cebuli pod strumieniem zimnej wody złagodzi efekt łzawienia, który wywołuje ulatnijący się siarczek allilu.
- Jeśli podczas krojenia nasze dłonie przeszły zapachem cebuli możemy się go pozbyć przemywając ręce octem lub odrobiną soku z cytryny.
Korzyści płynące z jedzenia cebuli
Nasza dieta wzbogacona o spożywanie cebuli przyniesie nam wiele korzyści. Wspomoże naszą odporność, wpłynie pozytywnie na wygląd zewnętrzny i samopoczucie. Ponadto podejrzewa się, że zawarte w cebuli składniki siarkowe eliminują ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Mnogość składników mineralnych, które w sobie zawiera, sprawia że jest to jedno z najzdrowszych na świecie warzyw. Dodanie jej do jadłospisu wzbogaci nasze potrawy również o dodatkowe walory smakowe- jej ostry smak będzie wspaniałym akcentem każdego posiłku.
Autor: Magdalena Wojtasik
Na podstawie: "20 produktów, które leczą" Marie- Amelie Picard
Komentarze do: Cebula – właściwości i działanie (2)
Suplement dla cebuli
1Zdecydowanie wolę czosnek niż cebulę ;/ Zjem w ostateczności smażoną ale tak to jakoś nie mogę się jej tknąć... jak widzę gotowaną w zupie to mnie cofa i muszę ją prędko wywalić... dlatego tak się zastanawiam, czy jest c... pokaż całość
Zalety cebuli
1Cebula to podstawa! My w domu dajemy ją wszędzie gdzie się da, do wielu sałatek, do zup, wywarów, sosów tak samo jak cozsnek. nie dość, że jest zdecydowanie smaczniej to i zdrowo! cebula i czosnek to w sumie w połączeniu... pokaż całość