Celem chemioterapii jest zahamowanie wzrostu nowotworu. Podawane w trakcie chemioterapii leki mają bardzo wyniszczające działanie. Odbija się to niekorzystnie na ogólnym stanie zdrowia pacjenta, a także na jego samopoczuciu, które w trakcie takiego leczenia powinno być jak najlepsze. Dlatego dieta chorego przyjmującego chemioterapię powinna być nakierowana przede wszystkim na wzmocnienie jego odporności i sprostanie odpowiedniemu zapotrzebowaniu energetycznemu.Jednak każdy indywidualnie powinien taką dietę skonsultować z lekarzem.
Chemioterapia a odżywianie
Celem chemioterapii jest zahamowanie wzrostu nowotworu. Podawane w trakcie chemioterapii leki mają bardzo wyniszczające działanie. Odbija się to niekorzystnie na ogólnym stanie zdrowia pacjenta, a także na jego samopoczuciu, które w trakcie takiego leczenia powinno być jak najlepsze. Dlatego dieta chorego przyjmującego chemioterapię powinna być nakierowana przede wszystkim na wzmocnienie jego odporności i sprostanie odpowiedniemu zapotrzebowaniu energetycznemu.Jednak każdy indywidualnie powinien taką dietę skonsultować z lekarzem.
Polecamy:
Czym jest ortoreksja?
Preparaty poprawiające apetyt
Lżejsza wersja lodów, czyli sorbet
Chcesz zmienić swoją dietę na zdrowszą? Zmieniaj ją powoli!
Eksperci do spraw odżywiania ostrzegają: jedzenie na noc sprawia, że tyjemy
Pizza - zdrowa czy wręcz przeciwnie?
Święta Wielkanocne - tradycje i obyczaje
Zdrowe śniadanie - jak powinno wyglądać?