Cholina, obecna w jajach i w rybach, ma poprawiać pamięć oraz zmniejszać ryzyko demencji, stwiedzili badacze. Dlaczego? Oto wyjaśnienia.
Badaczka Rhoda Au oraz jej zespół z wydziału medycyny na uniwersytecie w Bostonie, przeprowadzili bardzo długie badanie, polegające na obserwacji odżywiania 1 400 dorosłych osób w okresie dziesięciu lat.
Uczestnicy, który dieta pokarmowa zawierała ryby charakteryzujące się dużą zawartością choliny – cholina to podstawowy składnik odżywczy, generalnie klasyfikowany w kategorii witamin B – uzyskali lepsze rezultaty w testach pamięci.
Dodatkowo, osoby te były mniej narażone na ucierpienie z powodu problemów umysłowych, takich jak demencje, w porównaniu do tych osób, które nie miały choliny w swojej diecie pokarmowej.
Zobacz również:
Cholina jest również obecna w warzywach, roślinach strączkowych typu soja oraz fasola czerwona i fasola biała, w wątrobie oraz w mleku, jak podaje strona ninemsn.
Cholina jest użyteczna, ale jednak nie jest to cudowne lekarstwo na wszystkie dolegliwości. Jak precyzują badacze z uniwersytetu w Bostonie, żaden składnik odżywczy nie może służyć jako absolutna broń przeciwko demencji, donosi strona Huffington Post UK.
Niektóre badania naukowe stwierdzają, że konsumpcja kwasów tłuszczowych omega-3 sprzyja walce ze spadkiem funkcji poznawczych, który jest związany ze starzeniem organizmu. Poza tym, jak stwierdziło pewne badanie, które zostało opublikowane w 2010 roku, ludzie pijący herbatę mają lepsze rezultaty w testach pamięciowych oraz w testach na przyswajanie informacji, w porównaniu do osób, które nie piją herbaty.
Komentarze do: Cholina poprawia pamięć i redukuje ryzyko demencji