Osoby cierpiące na cukrzycę wykazują zwiększone ryzyko zachorowania na demencję. Jednak czy jest ona rodzajem cukrzycy? Niektórzy uczeni twierdzą, że tak. Uważają oni nawet, iż choroba Alzheimera, która dotyka milionów ludzi na całym świecie, jest de facto rodzajem cukrzycy.
Powszechnie rozróżnia się trzy rodzaje cukrzycy. Typ pierwszy nie ma jasnej przyczyny oraz skutecznego leku. Diagnozuje się go zazwyczaj już w dzieciństwie. Typ drugi zdeterminowany jest pochodzeniem etnicznym i stosowaną dietą. Natomiast typ trzeci dotyka zwykle ciężarnych kobiet i zanika zaraz po urodzeniu dziecka.
Pogląd, że choroba Alzheimera jest jedną z form cukrzycy, został wysnuty już w 2005 roku przez profesor Suzanne de la Monte z Brown Medical School. Zauważyła ona, iż poziom insuliny w mózgu spada gwałtownie w czasie początkowego stadium Alzheimera.
„Wiele niewytłumaczalnych objawów choroby Alzheimera – takich jak na przykład zanikanie komórek nerwowych - zdaje się być powiązanych z anomaliami związanymi z poziomem insuliny” – podkreśla de la Monte. I dodaje: „Może to oznaczać, iż Alzheimer jest blisko spokrewniony z cukrzycą”.
Zobacz również:
- Jak rozpoznać objawy choroby Alzheimera?
- Alzheimer - czy mnie to także grozi?
- Choroba Alzheimera
- Jak krewni łagodzą zapominanie?
- Czy rak skóry może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimer'a?
- Diagnozowanie Alzheimera. Tak, ale kiedy?
- Czy istnieją leki na chorobę Alzheimera?
- Jak rozpoznać Alzheimera?
Insulina jest hormonem, który kontroluje poziom cukru we krwi. Jego działanie zagrożone jest w przypadku diety wysokotłuszczowej lub wysokokalorycznej.
Nieleczone zaburzenia w poziomie dostarczanej insuliny mogą doprowadzić do typu drugiego cukrzycy. Skutkuje to ciężkimi dolegliwościami, spośród których na czele plasują się dysfunkcje serca oraz układu nerwowego.
Jeśli choroba dotknie mózgu, może dojść do częściowej utraty pamięci i poczucia dezorientacji. Wielu specjalistów nazywa to chorobą Alzheimera.
Społeczeństwo starzeje się i w związku z tym coraz więcej osób cierpi na chorobę Alzeheimera. Spowodowana jest ona kombinacją kilku czynników, takich jak budowa genetyczna, środowisko, z którego się wywodzimy, ale także styl życia, jaki prowadzimy.
Kwasy omega-3 znajdujące się w rybach czy orzechach, a także przeciwutleniacze występujące w owocach, warzywach i herbacie uważa się za czynniki zmniejszające ryzyko zapadania na cukrzycę typu drugiego. Wielu specjalistów twierdzi, iż odżywianie także ma związek z chorobą Alzheimera.
Komentarze do: Choroba Alzheimera typem cukrzycy?