Naukowcy z University of Leicester zidentyfikowali aktywność peroksydazy glutationowej, która chroni przeciwko chorobie Huntingtona (dziedziczne śmiertelne zaburzenie neurodegeneracyjne, nieuleczalne). Takie działanie tej molekuły stwierdzono w badaniach laboratoryjnych.
Peroksydaza glutationowa to kluczowy antyoksydant w komórkach. Badacze mają teraz nadzieję, że aktywność tego enzymu pozwoli opracować leki mogące pomóc ludziom z tą nieuleczalną przypadłością, dotykającą ok. 12 osób na 100 000.
Artykuł ukazał się w Nature Genetics.
Uczeni przeprowadzili ponad 6-letnie obserwacje, które miały na celu zidentyfikowanie nowych celów terapeutycznych w tej chorobie. Posłużyli się między innymi drożdżami, muszkami owocówkami oraz hodowlami komórek ssaków.
Odkryli, że peroksydaza glutationowa ma bardzo silne działanie chroniące przed chorobą Huntingtona w wymienionych modelach laboratoryjnych.
Zobacz również:
- Nobel 2015 w dziedzinie chemii przyznany za badania nad mechanizmami naprawy DNA
- GMO - Żywność Genetycznie Modyfikowana
- Stwardnienie rozsiane: 48 genetycznych wariantów zidentyfikowanych!
- Autyzm a geny
- "Zabubiony w kosmosie" czyli o śmiesznych nazwach genów
- Jakie są najczęstsze wady wrodzone przewodu pokarmowego?
- Epigenetyka - ujawnia prawdziwe funkcjonowanie DNA
- Żywność GMO, czyli żywność modyfikowana genetycznie
Co ważne, jak informują badacze, istnieją także związki, które naśladują działanie tego enzymu i które można zastosować w lekach. Związki te przetestowano już w badaniach na ludziach nad innymi chorobami.
Naukowcy z University of Leicester planują teraz prowadzić dalsze obserwacje nad peroksydazą glutationową, aby zrozumieć, czy może mieć wartość terapeutyczną w chorobie Huntingtona.
Warto jeszcze nadmienić, iż zespół odkrył w tych samych badaniach wiele innych genów, które zdają się mieć ochronne działanie i nad którymi także są prowadzone dalsze prace w celu dokładnego zrozumienia ich natury.
Dr Flaviano Giorgini, autor badania, mówi: - Posługujemy się prostymi organizmami, aby lepiej zrozumieć naturę choroby Huntingtona. Wydaje się, że aktywność peroksydazy glutationowej ma bardzo silne działanie ochronne, które możemy odnieść do tej choroby genetycznej.
Dr Robert Manson, współautor, dodaje: - Poza taką aktywnością peroksydazy glutationowej odkryliśmy także wiele genów, które poprawiają objawy choroby Huntingtona u drożdży. Geny te dostarczają nam bardzo cennych informacji na temat mechanizmów prowadzących do tego zaburzenia.
Komentarze do: Choroba Hungtingtona: dobre wieści z pola bitwy