Choroby: rola odżywiania - przejadanie się
Odżywianie jest pierwszą zmienną środowiskową. Produkty spożywcze przemysłowe, które pozwoliły Zachodowi odżywiać się w ilościach wystarczających, popchnęły te same populacje do przejadania się, sprawiając, iż ludzie zapomnieli o jakości tego, co pochłaniają. Rezultat? Jemy za dużo i jemy źle, w dodatku.
A skutki takiego stanu rzeczy odczuwamy także fizycznie. Odżywianie, w konsekwencji, jest dzisiaj zarazem źródłem przyjemności oraz źródłem niepokoju.
Odżywianie: pierwsza zmienna środowiskowa
Zwiększenie liczby przypadków wielu chorób jest spowodowane szkodliwymi zmianami różnych czynników środowiskowych. Ostrzeżenia władz odpowiedzialnych za zdrowie publiczne namnażają się, mając na celu uświadomienie populacji ryzyka, jakie przedstawia sobą odżywianie, jeśli nie jest prawidłowo kontrolowane.
Nowe epidemie
Epidemiologia jest historycznym badaniem epidemii chorób zakaźnych oraz ich rozwoju na łonie wszystkich ludzkich populacji, na całym świecie. Termin ten lekko zmienił swoje znaczenie. Dzisiaj, nauka ta stała się badaniem częstotliwości występowania i wariacji chorób w danej ludzkiej populacji. Dlatego też, możemy mówić o „epidemii otyłości”, albo o „epidemii osteoporozy”, która dotyka Zachód.
Zobacz również:
Rosnące liczba przypadków cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów, niepokoją bardzo poważnie epidemiologów. Zresztą, słusznie. Nie ośmielamy się (jeszcze) mówić oficjalnie o „epidemiach”, jeśli chodzi o te choroby, ale idea ta jest jednak żywa we wszystkich głowach naukowców, tak samo jak choroba Alzheimera.
Polecamy również:
Rola odżywiania - dieta przodków jako terapia i profilaktyka
Rola odżywiania - historia odżywiania
Rola odżywiania - składamy się z tego co jemy
Rola odżywiania - zaśmiecanie organizmu i reumatyzm
Rola odżywiania - jelita jako centrum zarządzania zdrowiem i chorobami
Rola odżywiania - podstawowe bolączki nowoczesności
Komentarze do: Choroby: rola odżywiania - przejadanie się