Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Albercie ujawnia, że arginina, aminokwas, który znajduje się głównie w czerwonym mięsie, ma pozwalać organizmowi znacznie lepiej walczyć z chorobami zakaźnymi. Doktor Richar Lamb wiedział już wcześniej, że arginina miała poważną rolę do odegrania, jeśli chodzi o skuteczność układu odpornościowego. Nie wiedział jednakże, że rola tego aminokwasu jest AŻ tak ważna.
Richard Lamb oraz jego zespół badawczy wykonali całą serię testów laboratoryjnych na myszach. Te gryzonie, które otrzymały argininę były bardziej zdolne do skuteczniejszego zwalczania chorób zakaźnych. Doktor Richard Lamb podkreśla z całą stanowczością, że nawet jeśli jego badania są bardzo obiecujące, to jednakże są one w dalszym ciągu jedynie w stadium eksperymentalnym. Kolejny etap badania, według niego, ma polegać na realizacji testów na ludziach.
Zobacz również:
Niektóre organizacje, takie jak Lekarze bez granic, spodziewają się, że to badanie wpłynie znacząco na poprawę jakości pomocy żywnościowej, jaka jest zapewniana populacjom cierpiącym z powodu głodu. Organizacja, która od lat walczy na rzecz zmian w protokołach międzynarodowej pomocy żywnościowej, bardzo się ucieszyła z odkrycia doktora Richarda Lamba.
Aktualnie, międzynarodowa pomoc żywnościowa to głównie wzbogacone produkty mączne, które mają wypełnić żołądek, ale które nie zawierają dokładnie tych składników odżywczych, które są tak ważne z punktu widzenia ochrony przed infekcjami, wyjaśnia Gregory Vandendaelen, który jest attache prasowym organizacji Lekarze bez granic.
Komentarze do: Choroby zakaźne – znaczenie argininy