Rocznie na całym świecie 17 milionów osób umiera w skutek chorób układu krążenia, a ponad 9 milionów przez komplikacje związane z wysokim ciśnieniem krwi. Według badania, którego wyniki zaprezentowano na 12 Kongresie Euro Fed Lipid w Montpellier we Francji, codziennie spożywanie mleka i produktów mlecznych może pozytywnie wpłynąć na te statystyki.
Odtłuszczone mleko obniża ciśnienie
Jak zbadała dr Sabita S. Soedamah-Muthu z Uniwersytetu Wageningen w Holandii, spożywanie nabiału może mieć zbawienny wpływ na poziom ciśnienia krwi u pacjentów cierpiących na nadciśnienie. Bazując na 9 badaniach, w których wzięło udział prawie 60 tysięcy osób (w tym ponad 15 tysięcy z nadciśnieniem), zaobserwowała, że wraz ze zwiększeniem spożycia odtłuszczonego nabiału do ponad 2 kubków spadło ryzyko wysokiego ciśnienia. – Te metaanalizy wskazują na istnienie związku między zwiększeniem liczby szklanek mleka dziennie a zmniejszeniem występowania nadciśnienia – tłumaczy dr Soedamah-Muthu.
Do podobnych wniosków doszli również amerykańscy badacze, których badanie kliniczne opublikowane w maju br. w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że dodanie 4 porcji odtłuszczonego nabiału do codziennej diety osób w średnim wieku i starszych obniżyło ciśnienie krwi.
Zobacz również:
Nabiał wpływa na czynniki ryzyka chronicznych chorób
Podczas kongresu eksperci zajmujący się badaniem roli nabiału w dbaniu o zdrowe serce zaprezentowali również jak nabiał i pochodzące od niego tłuszcze wpływają na czynniki ryzyka chorób chronicznych, takie jak biomarkery cholesterolu, gromadzenie tłuszczu w organizmie i przybieranie na wadze.
Przedstawiono także wyniki nowego badania odnośnie tłuszczu mleka i zawartych w preparatach dla niemowląt rozpuszczalnych w tłuszczu składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na rozwój mózgu i wspierają dietę osób starszych, potwierdzając tym samym tezę, iż produkty mleczne odgrywają istotną rolę w odżywianiu.
- Wyniki tej zróżnicowanej sesji stanowią fundament dla przyszłych badań odnośnie ogólnego wpływu nabiału na zdrowie publiczne – stwierdziła dr Dr. Cindy Schweitzer, dyrektor techniczny Global Dairy Platform. – Wygląda na to, że odżywcze bogactwo nabiału może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, rozwój i funkcjonowanie w o wiele większym wymiarze niż się wcześniej spodziewano - dodała.
Opracowała: Julia Liszka
Komentarze do: Chudy nabiał obniża ciśnienie krwi