Chociaż woda kranowa w Polsce w większości gospodarstw domowych spełnia kryteria wody pitnej, bardzo często nie podoba nam się jej smak, zapach i kolor. Są one pochodną znajdujących się w wodzie substancji, ponieważ wytwarza je nasza cywilizacja lub które mogą się w niej znaleźć w wyniku przepływu przez rury wodociągowe. Poniżej ich lista:
- zanieczyszczenia mechaniczne, tj. piasek, osady organiczne, rdza, które wpływają na barwę wody.
- chlor - składnik używany powszechnie do uzdatniania wody. Chociaż jest gwarantem jej bakteriologicznego bezpieczeństwa, nadaje jej specyficzny, odbierany jako nieprzyjemny zapach.
- ołów - szkodliwy dla zdrowia metal ciężki, który pojawia się w wodzie kranowej jeśli miała ona kontakt z wykonaną z ołowiu instalacją wodociągową. Chociaż prawo większości krajów UE już w latach siedemdziesiątych zabroniło stosowania ołowianych rur, w starszych budynkach mogą być one nadal w użyciu.
- związki wapnia i magnezu - od ich zawartości zależy twardość wody. W trakcie jej gotowania wytrącają się w postaci tzw. kamienia na dnie czajnika. Są również przyczyną powstawania na herbacie ciemnych, oleistych plam o gorzkawym smaku.
- mangan i żelazo - pojawiają się w wodzie zawsze razem. Problem zwiększonej zawartości tych pierwiastków występuje najczęściej w wodzie czerpanej z własnych ujęć z wód głębinowych. Można go również odnotować w wodzie wodociągowej, jeśli przepływa ona przez stare, ocynkowane rury.
- azotany i pestycydy - stosowane w rolnictwie związki chemiczne, które przenikają do wód powierzchniowych z pól.
10 POWODÓW BY FILTROWAĆ WODĘ KRANOWĄ
- Filtrowana woda kranowa jest czystsza. Dzięki procesowi sedymentacji mechanicznej filtry do wody zatrzymują zawarty w niej piasek, zanieczyszczenia organiczne lub drobne zanieczyszczenia mechaniczne (rdzę), które znalazły się w niej w wyniku transportu wody wodociągiem.
- Filtrowana woda kranowa lepiej pachnie i smakuje. Filtry do wody potrafią w niemal 100% zmniejszyć zawarty w niej chlor, który jest sprawcą drażniącego zapachu.
- Dzbankowe filtry do wody zmniejszają twardość wody odpowiedzialną za narastanie tzw. kamienia na dnie czajnika. Wewnętrzne i zewnętrzne testy jakości dzbankowych filtrów do wody1 wskazują na to, iż usuwają one podczas całego okresu używalności wkładu średnio około 50% twardości wody kranowej. Jest to ilość absolutnie wystarczająca do zahamowania narastania kamienia w urządzeniach podgrzewających wodę i do przygotowania smaczniejszych napojów i posiłków. Należy pamiętać, że filtrowana woda nie jest całkowicie demineralizowana.
Zobacz również:
- Ponieważ filtrowana woda kranowa jest miększa, przygotowana na jej podstawie kawa i herbata zaparzają się lepiej, a na herbacie nie powstaje oleisty, gorzki osad.
- Przygotowywane na bazie filtrowanej wody potrawy są smaczniejsze, a dodatkowo warzywa zachowują swoje oryginalne kolory.
- Domowy, dzbankowy filtr do wody zmniejsza o ponad 90%2 ilość ołowiu w wodzie kranowej podczas całego okresu stosowania wkładu filtrującego.
- Używaj filtrów do wody albo filtruj sam. Filtrowana woda kranowa jest pozbawiona chloru, metali ciężkich oraz wybranych pestycydów, które mogą się znaleźć w wodzie kranowej w skutek przenikania z pól do rzek i wód gruntowych po obfitych deszczach. Jeśli jej nie przefiltrujesz za pomocą określonego systemu filtrującego, Twój organizm będzie musiał poradzić sobie z nimi sam.
- Filtry dzbankowe, które wyposażone są dodatkowo w jony srebra, do 48 godzin chronią filtrowaną wodę przed rozwojem bakterii.
- Taniej jest filtrować wodę kranową wykorzystywaną do przygotowania napojów i potraw niż przygotowywać je na bazie wody butelkowanej. Mniej kupionych butelek z wodą oznacza również zmniejszenie negatywnego wpływu ich utylizacji na środowisko naturalne.
- Czystą wodę powinny spożywać w szczególności kobiety w ciąży. Woda jest bowiem podstawowym źródłem nawodnienia organizmu, warunkującym zachowanie dobrego stanu zdrowia zarówno matki jak i dziecka. O czystą wodę powinny dbać również osoby o obniżonej odporności oraz dzieci.
Czy wiesz, że:
- Wykorzystywany w dzbankowych filtrach do wody węgiel aktywny ma bardzo dużą zdolność adsorpcyjną. 1 gram węgla aktywowanego ma powierzchnię chłonną wielkością zbliżoną do rozmiarów boiska piłkarskiego.
- Ze względu na swoją zdolność adsorpcyjną, węgiel aktywowany wykorzystywany jest również w medycynie. Tzw. carbo medicinalis, czyli węgiel leczniczy, wiąże substancje znajdujące się w przewodzie pokarmowym, które powodują zatrucie pokarmowe i biegunkę. Są to m.in. toksyny bakteryjne, bakterie, leki i produkty gnilne.
- Woda kranowa w Polsce podlega bardziej restrykcyjnym prawu niż woda butelkowana. Jest regularnie sprawdzana przez służby sanitarne naszego kraju, które decydują o dopuszczeniu jej jako wody pitnej do powszechnej konsumpcji.
- W dawnych czasach marynarze podczas długich wypraw umieszczali srebrne monety w beczkach z wodą i winem, by zachowały świeżość. Srebro ma bowiem właściwości bakteriostatyczne. Jeśli stosowane w filtrach do wody składniki filtrujące są nim powleczone, do 48 godz. hamują rozwój bakterii w filtrowanej wodzie.
- Koszt wkładu filtrującego, który należy wymieniać w dzbanku filtrującym co miesiąc to około 18 zł3. Dzięki niemu możesz przefiltrować do 100 litrów wody kranowej. Oznacza to, że koszt 1 litra filtrowanej wody wynosi 18 groszy. To taniej, niż koszt zakupu wody butelkowanej.
1 Informacja odwołuje się do testów dzbankowych filtrów BRITA.
2 Informacja odwołuje się do dzbankowych filtrów BRITA.
3 Informacja odnosi się do ceny wkładu filtrującego Maxtra (producent: BRITA)
Komentarze do: Co wpływa na obniżenie jakości wody kranowej?