Szukaj

Coraz więcej Polaków choruje i umiera na raka

Podziel się
Komentarze0

Onkolodzy biją na alarm. Z roku na rok coraz więcej Polaków choruje i umiera na raka. W 2007 roku nowotwór może zaatakować nawet ok. 9.000 mieszkańców Podkarpacia. Główny powód to przerażająco niezdrowe, pełne związków chemicznych jedzenie dostępne w sklepach - wskazują "Super Nowości". W ostatnich latach drastycznie wzrosła liczba chorych na nowotwory żołądka, jelita grubego i trzustki



- Tylko w listopadzie udzieliliśmy 3800 porad onkologicznych. To bardzo dużo - przyznaje Andrzej Mruk, specjalista onkologii klinicznej i medycyny paliatywnej w WSS w Rzeszowie, konsultant wojewódzki ds. medycyny paliatywnej.

W 2001 roku w województwie podkarpackim na nowotwory złośliwe zachorowało 5357 osób. W 2003 już 6305 kobiet i mężczyzn, a w 2007 roku na raka może zachorować w tym województwie nawet ponad 8,6 tysiąca osób. Na czołowym miejscu listy są nowotwory narządów trawiennych. Winowajcą tej przerażającej sytuacji jest przede wszystkim to, co jemy.

- Do żywości dodaje się coraz więcej substancji chemicznych, które mają zapewnić trwałość mikrobiologiczną i chemiczną produktów. Wystarczy przekroić szynkę, żeby się o tym przekonać. Mieniąca się tęcza to znak, że mięso zawiera dużo konserwantów. Gdy na opakowaniu czytamy obco brzmiące symbole, np. E250 (azotyn sodu), traktujmy to jak ostrzeżenie - przestrzega Alicja Syrek, magister farmacji.


Aż trudno uwierzyć, co jeszcze pakują do produktów spożywczych producenci tylko po to, żeby uatrakcyjnić swój towar. Normą są barwniki, aromaty i konserwanty, ale produkty spożywcze mogą być też naszprycowane polepszaczami smaku i zapachu, substancjami spulchniającymi, emulgującymi, klarującymi, zagęszczającymi i słodzącymi. Mogą też zawierać rozpuszczalniki ekstrakcyjne, antyutleniacze, a nawet (o zgrozo!) detergenty.

- Obecnie dopuszczonych do stosowania jest około 360 substancji, a jeszcze w 1998 roku było ich 179. Dlatego lepiej unikać produktów nienaturalnie kolorowych, o podejrzanie długim terminie przydatności do spożycia - tłumaczy Alicja Syrek.

Zdaniem lekarzy, taka chemiczna bomba to szok dla organizmu. Dostarczana dzień po dniu może prowadzić do nowotworów i to nie tylko układu pokarmowego. Toksyny zalegające w organizmie to zaproszenie dla raka.

Komentarze do: Coraz więcej Polaków choruje i umiera na raka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz