Spożywanie zbyt dużej ilości cukrów może spowodować problemy z podwyższonym ciśnieniem naszej krwi. Cukierki, wszelkiego rodzaju słodycze, a nawet napoje gazowane (Coca-Cola czy Pepsi) zawierają spore ilości cukru.Osoby, które są na dietach owocowych, są również narażone na problemy z nadciśnieniem. Owoce bowiem, zawierają spory odsetek fruktozy. Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm, niż sacharoza i glukoza.
Wypicie 1.25 litra (lub więcej) napoju bogatego w cukry, lub spożycie ekwiwalentnej ilości fruktozy, może zwiększyć ryzyko nadciśnienia przynajmniej o 30% - tak wykazały ostatnie badania, przeprowadzone przez University of Colorado Denver Health Sciences Center w Aurora, USA.
Badania zostały skupione na pokarmach z wysoką ilością fruktozy oraz słodkich napojów gazowanych, soków owocowych, ciastek, cukierków i czekolady. Mimo, że fruktoza występuje głównie w owocach, uczeni wykluczyli je z badań, gdyż zawierają one inne składniki, które są trudne do zmierzenia.
Zobacz również:
- Dieta przy nadciśnieniu
- Przyczyny nadciśnienia tętniczego
- Jak obniżyć ciśnienie krwi?
- Nadciśnienie tętnicze
- Olej kokosowy i ćwiczenia fizyczne mogą obniżyć wysokie ciśnienie
- Jedzenie na wynos podnosi ryzyko wysokiego ciśnienia krwi
- Diagnoza i leczenie nadciśnienia tętniczego
- Preparaty złożone - przełom w leczeniu nadciśnienia tętniczego
Dr. Chonchol, autor badań, wraz ze swoim zespołem, zanalizował dietę oraz ciśnienie krwi w 4,5 tysiąca dorosłych Amerykanów, którzy nigdy wcześniej nie mieli problemów z nadciśnieniem. Dane potrzebne do badań zostały zebrane w ciągu 4 lat w postaci ankiet, zawierały one także informacje o aktywności fizycznej i BMI (wskaźnik masy ciała - Body Mass Index).
Naukowcy obliczyli spożycie fruktozy każdej z osób. Średnia ilość fruktozy spożywanej dziennie wyniosła 74 gramy. Podobna ilość gromadzi się w organiźmie po wypiciu ponad 1 litra słodkiego napoju. Ludzie, którzy konsumowali większe ilości, byli bardziej podatni na wzrost ciśnienia, niż ci, którzy wchłaniali ilości mniejsze. Spożycie fruktozy powyżej średniej, zwiększyło prawdopodobieństwo podniesienia ciśnienia krwi o 30% (do 140/90) i 77% (160/100 mmHg).
Ciśnienie krwi u zdrowej osoby, wynosi średnio 120/80 lub niżej. Natomiast ciśnienie powyżej 140/90 uważane jest za zbyt wysokie. Nadciśnienie, może negatywnie wpłynąć na naczynia krwionośne i może prowadzić do chorób serca, nerek i innych dolegliwości.
Komentarze do: Cukier związany z wysokim ciśnieniem krwi