Naukowcy z University of California-San Diego School of Medicine odkryli, że odmiana cukru występująca w czerwonym mięsie może przyczyniać się do powstawania nowotworów u ludzi.
Badacze chcieli zrozumieć, dlaczego ludzie spożywający duże ilości czerwonego mięsa są bardziej narażeni na pewne nowotwory, niż ci, którzy jedzą białe mięso lub są wegetarianami.
Naukowcy najpierw przeprowadzili ankietę dotyczącą różnych produktów spożywczych. Doszli do wniosku, że wołowina, wieprzowina i baranina są bogate w cukier, zwany Neu5Gc. Głównie te rodzaje mięs dostarczają Neu5Gc do ludzkiej diety.
Z poprzednich badań wynika, że Neu5Gc może być wchłaniany przez ludzkie tkanki, powodując stan zapalny. Przyczynia się on do wzrostu komórek nowotworowych. Powodem tego mogą być przeciwciała, które traktują Neu5Gc jak ciało obce. Badanie przeprowadzono na myszach. Odkryto, że karmienie myszy Neu5GC skutkowało stanem zapalnym, który można powiązać z gwałtownym wzrostem guzów.
Zobacz również:
Myszy nie narażano na inne, dotychczas znane substancje rakotwórcze, więc naukowcy są przekonani co do wiarygodności badań. Udowodnienie tej zależności u ludzi będzie znacznie trudniejsze
Kierownik badań, Dr Ajit Varki, członek UC-San Diego Moores Cancer Center, zajmujący się medycyną komórkową i molekularną, uważa, że badania mogą wyjaśnić związek między spożyciem czerwonego mięsa a innymi schorzeniami, powodowanymi przez chroniczne stany zapalne, takich jak miażdżyca i cukrzyca typu 2.
Dr Varki przyznaje jednak, że czerwone mięso w umiarkowanych ilościach dostarcza substancji odżywczych niezbędnych młodemu organizmowi. Ma też nadzieję, że przyszłe badania przyniosą praktyczne rozwiązania tego problemu.Wyniki badań zostały opublikowane w Proceedings of the National Academy of Sciences.
Wcześniejsze badania wykazują, że jedzenie czerwonego mięsa przyczynia się do raka odbytu. Ryzyko można zmniejszyć przez spożywanie skrobi opornej. Jej źródłem są: banany, fasola, ciecierzyca, soczewica oraz pełne ziarna. Inne badania wskazują na to, że wysokie spożycie czerwonego mięsa podczas wczesnej dorosłości przyczynia się do 22-procentowego wzrostu ryzyka zachorowania na raka piersi.
Zuzanna Kućma
Komentarze do: Cukry zawarte w czerwonym mięsie mogą zwiększać ryzyko raka