Badania na ogromną skalę, przeprowadzone przez naukowców amerykańskich, pokazują ewidentny związek białego ryżu z powstawaniem cukrzycy. Ogromna część ludzkiej populacji na całym świecie konsumuje ryż. Czasami nawet bardzo dużo ryżu.
Badanie przeprowadzone przez grupę naukowców z Uniwersytetu w Harwardzie pokazuje, że ludzie, którzy jedzą ryż 5 razy w tygodniu, są 17% bardziej narażeni na rozwinięcie cukrzycy typu 2, w stosunku do tych, którzy konsumują ryż tylko raz na miesiąc.
Te rezultaty biorą pod uwagę biały ryż rafinowany, a więc przetworzony. W procesie przetwarzania ryż traci bowiem wiele ze swoich właściwości odżywczych. W konsekwencji, należało by więc przerzucić się na ryż brązowy.
Zobacz również:
Natomiast inne kompletne ziarna, na przykład ziarna zbóż, obiecują jeszcze lepsze efekty. Ich regularne konsumowanie pozwala zmniejszyć ryzyko cukrzycy o 36%.
Badania te przypominają jak bardzo ważne dla zdrowia jest spożywanie całych ziaren zbóż. Nie można o tym zapomnieć, tak samo jak o zdrowym trybie życia, który dotyczy zarówno odżywiania się, jak i aktywności fizycznej.
Komentarze do: Cukrzyca i ryż