"W cukrzycy typu 1. trzustka nie wytwarza wystarczającego poziomu cukru we krwi. "
Trzustka nie wytwarza _INSULINY_. Cukier robi wątroba. I cukru jest za dużo a brak insuliny by obniżyć jego poziom.
Ta tzw dieta "wysokotłuszczowa" to nie jest naprawdę dieta wysokotłuszczowa(ponad 70% energii z tłuszczu, max 10% energii z cukrów), a mieszana - wysokowęglowodanowa i wysokotłuszczowa. Dopiero takie połączenie prowadzi do insulinooporności i cukrzycy. Dieta wysokotłuszczowa i równocześnie niskowęglowodanowa poprawia wrażliwość na inslinę.
Każdy kto widział choć z daleka podręcznik do biochemi wie że insulina blokuje metabolizm lipidów, wymuszając spalanie cukru.
Cukrzyca
"W cukrzycy typu 1. trzustka nie wytwarza wystarczającego poziomu cukru we krwi. "
Trzustka nie wytwarza _INSULINY_. Cukier robi wątroba. I cukru jest za dużo a brak insuliny by obniżyć jego poziom.
Ta tzw dieta "wysokotłuszczowa" to nie jest naprawdę dieta wysokotłuszczowa(ponad 70% energii z tłuszczu, max 10% energii z cukrów), a mieszana - wysokowęglowodanowa i wysokotłuszczowa. Dopiero takie połączenie prowadzi do insulinooporności i cukrzycy. Dieta wysokotłuszczowa i równocześnie niskowęglowodanowa poprawia wrażliwość na inslinę.
Każdy kto widział choć z daleka podręcznik do biochemi wie że insulina blokuje metabolizm lipidów, wymuszając spalanie cukru.
Polecamy:
Noworodek matki chorej na cukrzycę
Produkty spożywcze zalecane dla osób chorych na cukrzycę
Cukrzyca typu 1 - przyczyny, objawy, leczenie
Betatrophina nadzieją dla cukrzyków?
Cukrzyca nie jedno ma imię...
Cukrzyca typu 1 u dzieci
Jaka jest różnica między cukrzycą typu I a II?
Dieta przy cukrzycy