Szukaj

Cukrzyca

Odpowiedz w wątku
Adramel
Adramel 27-06-2014 10:53

"W cukrzycy typu 1. trzustka nie wytwarza wystarczającego poziomu cukru we krwi. "
Trzustka nie wytwarza _INSULINY_. Cukier robi wątroba. I cukru jest za dużo a brak insuliny by obniżyć jego poziom.

Ta tzw dieta "wysokotłuszczowa" to nie jest naprawdę dieta wysokotłuszczowa(ponad 70% energii z tłuszczu, max 10% energii z cukrów), a mieszana - wysokowęglowodanowa i wysokotłuszczowa. Dopiero takie połączenie prowadzi do insulinooporności i cukrzycy. Dieta wysokotłuszczowa i równocześnie niskowęglowodanowa poprawia wrażliwość na inslinę.
Każdy kto widział choć z daleka podręcznik do biochemi wie że insulina blokuje metabolizm lipidów, wymuszając spalanie cukru.

Odpowiedz w wątku
Zobacz wszystkie komentarze do "Otyłość i zła dieta głównymi czynnikami ryzyka zachorowań na cukrzycę typu 2."