Szukaj

Cynk wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami

Podziel się
Komentarze0

Wirusowe i bakteryjne infekcje mogą stać się poważnym zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia, napędzając rozwój zapalenia systemowego, które znane jest z tego, że przyczynia się do pojawiania się takich chorób jak rak, choroby serca, cukrzyca, udar mózgu, demencja. Niewłaściwy tryb życia, stres, zła dieta - to wszystko prowadzi do podniesienia poziomu stanów zapalnych w organizmie, które odpowiadają za postępowanie procesu chorobowego. Na szczęście, istnieją naturalne związki, które znacznie zmniejszają ryzyko występowania infekcji oraz chorób przewlekłych.



Zespół naukowców z Ohio State University opublikował wyniki eksperymentu, w którym sprawdzono, jak cynk pozwala zmniejszyć ryzyko występowania infekcji i stanów zapalnych, niekiedy nawet zabójczych. Okazuje się, że pierwiastek ten łagodnie hamuje odpowiedź odpornościową organizmu, pozwalając na utrzymanie zapalenia pod kontrolą.

Aby się o tym przekonać, naukowcy posłużyli się hodowlami ludzkich komórek, do których wprowadzili cynk. Użyte komórki były tymi, które stymulują prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wywołując naturalną reakcję immunologiczną.

Cynk reguluje wrodzony system odpornościowy

Naukowcy w swoim przełomowym badaniu po raz pierwszy zademonstrowali, jaką rolę odgrywa ten mikroelement w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego oraz w reakcji na infekcje i na utrzymujący się wysoki poziom stanu zapalenia układowego.


- Niedobór cynku powoduje podatność na infekcje. Nasz eksperyment pokazuje co masz robić, gdy złapiesz infekcję. Jeśli masz niedobór cynku, jesteś w grupie ryzyka spadku odporności i niewłaściwego funkcjonowania układu immunologicznego, mówi dr Daren Knoell, starszy autor badania.

Monocyty - białe krwinki, które stanowią pierwszą linię ochrony przed patogenami - zostały pobrane z próbek krwi ludzkiej, w celu zbadania skutków reakcji układu immunologicznego. Naukowcy potwierdzają, że gdy dany patogen zostaje wykryty w organizmie, odporność  immunologiczna zostaje włączona za pomocą czynnika transkrypcyjnego kappa beta (NF-kB).

Kiedy tylko dojdzie do aktywacji genu NF-kB, cynk jest natychmiastowo wprowadzany do krwiobiegu, gdzie wiąże się z białkami, zatrzymując rozwój patogenu i stanu zapalnego.

Dr Knoell podsumowuje: Wierzymy, że nasze odkrycie pozwoli  nam zrozumieć jak ten pozornie prosty pierwiastek chroni nas przed infekcjami.

Problem niedoboru cynku dotyczy 2 mld ludzi na całym świecie, w tym blisko 40% starszych Amerykanów, oraz wyjaśnia, dlaczego starzejące się społeczeństwa nie są zdolne do walki z najbardziej powszechnymi infekcjami. 

Źródła pokarmowe zawierające cynk: fasola, orzechy, pełne ziarna, produkty nabiałowe.

 

Komentarze do: Cynk wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz