Jemy za szybko, za dużo i niezdrowo. Cierpi na tym jeden z najważniejszych naszych organów - wątroba. Największy narząd naszego organizmu spełnia szereg kluczowych funkcji w układzie pokarmowym i wydalniczym. Można stwierdzić bez żadnej przesady, że od dobrze funkcjonującej wątroby zależy nasze życie. To prawdziwa fabryka, filtr i węzeł komunikacyjny na styku dwóch układów - trawienia i krążenia.
Niestety zbyt często zmuszamy wątrobę do nadmiernego wysiłku jedząc obfite i ciężkostrawne posiłki. Dodatkowo obciążamy ją nadmiernym spożyciem alkoholu oraz niepożądanym działaniem leków. Wątroba to silny, regenerujący się narząd, jednakże nie jest niezniszczalna...
Choroby wątroby są jednymi z najczęstszych schorzeń i stanowią poważny problem społeczny. Większość osób z jej schorzeniami nie jest w ogóle świadoma choroby, aż do bardzo zaawansowanego stadium. Alarmujący jest również wskaźnik zapadalności na nowotwór trzustki. W Polsce odnotowuje się rocznie 3,5 tys. nowych zachorowań. U 90 proc. z nich chorobę wywołują czynniki zewnętrzne, takie jak: palenie papierosów, aminy powstające podczas przyrządzania potraw, a także, co najważniejsze, zła dieta, w tym konserwanty dodawane do żywności.
Niewłaściwa dieta
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. Nawet woda, której używamy do przygotowywania posiłków ma, przez zawartość chloru i metali ciężkich, negatywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowo-wydalniczego. Dodatkowo nasza wątroba zmaga się codziennie z dużymi ilościami tłuszczy. Szczególnie szkodzą jej dania typu fast food, pasztety, konserwy mięsne, wszystkie potrawy smażone lub duszone w tłuszczu, jak naleśniki czy też bigos. Wątroba jest również wrażliwa na drób (gęś, kaczka, dzikie ptactwo) i ryby (śledź, węgorz, halibut, sardynki, ryby marynowane). Dla dobra tego organu będzie również unikanie substancji tj. pieprz, chrzan, ocet, czy musztarda. Wbrew ogólnej zasadzie również nie wszystkie warzywa korzystnie wpływają na pracę wątroby. Szczególnie niewskazane są jarzyny strączkowe, cebula, por, wszystkie odmiany kapusty, brukselka, kalarepa, kukurydza, papryka, kalafior i rzodkiew. Unikaj kwaśnych i niedojrzałych owoców np. wiśni, porzeczek i agrestu. Ponadto pamiętaj o obieraniu z skórki jabłek, brzoskwiń i moreli oraz o obieraniu i gotowaniu gruszek. Jedz tylko świeżo przygotowane potrawy - unikaj odgrzewanych, nawet zup przechowywanych w lodówce. Pamiętaj o szkodliwości tłustych ciast, tortów, kremów, świeżych ciastek francuskich i drożdżowych, bitej śmietany, czekolady, czekoladek i kakao. Zrezygnuj z napojów gazowanych, a także wystrzegaj się mocnej herbaty i kawy oraz napojów bardzo zimnych lub gorących.
Zobacz również:
Alkohol
Nasz jadłospis pozbawiony wymienionych substancji z pewnością wspomoże kondycję naszej wątroby. Jednak należy pamiętać o wyjątkowej szkodliwości używek, które są zabójcze dla wielu organów, w tym również dla wątroby. Szczególną rolę w procesie zatruwania wątroby ma pozornie mało szkodliwy alkohol, ponieważ stan wywołany jego przedawkowaniem mija względnie szybko. Alkoholowa choroba wątroby przez lata może przebiegać bezobjawowo. Pierwsze oznaki toksycznego wpływu alkoholu zwykle pojawiają się u osób po 30. roku życia, a poważne zaburzenia dopiero u czterdziestolatków. U osób spożywających codziennie co najmniej 20 gram czystego etanolu można już wskazać sygnał nadużywaniu alkoholu, dla przykładu w półlitrowym piwie znajduje się 25 gram etanolu. Choroba alkoholowa w zaawansowanym stadium objawia się brakiem apetytu, chudnięciem, nawracającą gorączką, częstymi krwawieniami dziąseł i nosa oraz żółtaczką. Niepokojąca jest wciąż wzrastająca liczba przypadków marskości wątroby wywołanej chorobą alkoholową, tak samo często stwierdzana u kobiet i mężczyzn w wieku około 45 lat.
Wątroba nie lubi także nikotyny, kawy, grzybów i niektórych leków, szczególnie z grupy hepatotoksycznych, m.in. doustnych przeciwcukrzycowych, preparatów antykoncepcyjnych, środków przeciwreumatycznych, przeciwpadaczkowych, przeciwgruźliczych i niektórych antybiotyków.
Wspomagaj wątrobę
Jak widać naszej wątrobie nie jest łatwo. Warto zatem wspomóc jej działanie, dostarczając naturalnych substancji budulcowych i przyspieszających jej regenerację, by służyła nam długo i sprawnie do późnej starości.
Preparatem zawierającym unikalną formułę chroniącą przez uszkodzeniami wątroby jest Hepason Complex z wyciągiem z karczocha. Roślinny preparat wspomagając pracę wątroby, chroni jej komórki przed uszkodzeniami. Dodatkowo Hepason Complex zawiera odpowiednią zawartość witamin, która pozwala w dziennej dawce pokryć całkowite na nie zapotrzebowanie. W jednej kapsułce mieszczą się witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12 oraz kwas foliowy i niacyna - niezbędne w syntezie aminokwasów, w przemianach tłuszczów i hormonów, wpływające korzystnie na układ trawienny i nerwowy. Wystarczą dwie kapsułki dziennie, by skutecznie wspomagać funkcję wątroby i obniżyć ryzyko jej dysfunkcji. Co więcej, Hepason Complex pomaga również dbać o dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego.
Utajniony problem
Skala zapadalności na choroby wątroby jest tak wysoka ze względu na bezobjawowy rozwój schorzenia. Wątroba nie boli, ponieważ nie jest unerwiona. Dolegliwości związane z osłabieniem wątroby często przybierają złudną formę np. bóli mięśniowo-stawowych, chronicznego zmęczenia, ogólnego osłabienia organizmu, problemów ze snem, czy trudności w koncentracji i zapamiętywaniu. Takie objawy często kojarzone są z innego rodzaju chorobami jednocześnie opóźniając prawidłową diagnozę. W kolejnych stadiach rozwoju choroby dotkliwe staje się powiększenie obwodu brzucha, uczucie stałego wzdęcia, zmiany na skórze i brak apetytu.
Odpowiednia dieta, ograniczenie spożywanego alkoholu oraz unikanie medykamentów z pewnością korzystnie wpłynie na pracę naszej wątroby. Dodatkowo ryzyko związane z nowotworem obniży zdrowy tryb życia, związany z aktywnością fizyczną, relaksem i rzuceniem palenia. Warto również pamiętać o codziennym wzmocnieniu swojej wątroby, dostarczając jej niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników, zawartych w Hepason Complex.
Wątroba jest narządem ruchomym, ale delikatnym, zatem wymaga od nas należytej uwagi. Od jej sprawności zależy prawidłowe funkcjonowanie układu trawienia i krążenia. Nie bagatelizujmy zdrowia wątroby, nie obciążajmy jej nadmiernie. Światowy Dzień Świadomości o Zapaleniach Wątroby obchodzony 1. października stwarza okazję, by zatroszczyć się o naszą wątrobę i w porę reagować na wszelkie zaburzenia jej pracy.
Komentarze do: Czego nie lubi nasza wątroba? (1)
Zaniedbanie wątroby
1Podstawowe skutki zaniedbania i nieodpowiedniej diety - nic dodać, nic ująć. Szkoda tylko, że ludzie tak późno się orientują, że coś jest nie tak, bo przecież wątroba nie boli.... pokaż całość