Szukaj

Czekolada może zredukować ryzyko udaru mózgu u kobiet

Podziel się
Komentarze0

Według ostatniego szwedzkiego badania, kobiety, które jedzą czekoladę, mają być mniej zagrożone incydentem naczyniowo-mózgowym, niż te, które czekolady nie jedzą. Jest to nowe odkrycie, które na pewno ucieszy amatorów czekolady.


Po miłośnikach kawy, teraz kolej na wielbicieli czekolady

Warto bowiem jeść czekoladę. Pomijając już to, że wpływa ona pozytywnie na nastrój, okazuje się, że czekolada zawiera w sobie również inne zalety.

Jakiś czas temu, badacze w rzeczywistości już sugerowali, że kakao ma korzystne działanie na serce. A dzisiaj, inną zaletę czekolady przedstawia nam szwedzki instytut Karolinksa Institutet w Sztokholmie. Według badań opublikowanych w przeglądzie Journal of the American College of cardiology, czekolada ma bowiem również pomagać kobietom w zapobieganiu incydentowi naczyniowo-mózgowemu.

Aby dojść do takich konkluzji, doktor Susanna Larsonn wraz ze swoim zespołem przez dziesięć lat obserwowała ponad 33 000 kobiet w wieku od 49 lat do 83 lat, które w 1997 roku wypełniły kwestionariusz oceniający konsumpcję różnych produktów spożywczych w skali roku. Pośród tych produktów figurowała równiże czekolada.

Uczestniczki posługiwały się 8 kategoriami oceniającymi ich konsumpcję, poczynając od „nigdy”, kończąc na „trzy albo więcej razy dziennie”. Od dnia 1 stycznia 1998 roku do 31 grudnia 2008 roku, badacze nadzorowali liczbę ataków mózgowych, które zdarzały się w tej grupie kobiet. A w końcu, badacze zaobserwowali 1 549 ataków, pośród których było 1 200 zawałów mózgu, 244 krwotoków mózgowych, oraz 125 ataków niespecyficznych.


Jednakże, biorąc pod uwagę te dane, badacze stwierdzili, iż ryzyko tych napadów było odwrotnie proporcjonalne do konsumpcji czekolady. Inaczej mówiąc, im więcej kobiety jadły czekolady, tym mniej miały ataków mózgu.

Okazało się bowiem, że pośród tych kobiet, które jadły najwięcej czekolady w tygodniu, ponad 45 gram, poziom ataków mózgu wynosił 2,5 na 1000. Natomiast, u kobiet, które jadły najmniej czekolady w tygodniu, mniej niż 8,9 gram, poziom ataków mózgu wynosił 7,8 na 1000 kobiet.

Dodatkowa zaleta, ale ostrożnie

Jeśli więc rezultaty te zdają się potwierdzać pozytywne działanie czekolady, jeśli chodzi o ryzyko incydentu naczyniowo-mózgowego, to badacze zalecają ostrożność. Zalecenie to bierze się z tego, iż tak naprawdę ciężko jest poprawnie ocenić, na tak długą metę, wplyw danego  produktu spożywczego na zdrowie ludzkie, ponieważ istnieje wiele czynników, które również mogą odgrywać tutaj znaczącą rolę.

Potrzebne są więc dodatkowe badania, które pozwolą udowodnić, że to faktycznie czekolada zmniejszyła ryzyko incydentu naczyniowo-mózgowego, powiedziała pani doktor Larsson.

Czekolada czarna vs czekolada mleczna

Sama uczona wierzy, że kakao naprawdę może pozytywnie oddziaływać na zdrowie. Ale, zbyt wielka konsumpcja kakao również niesie ze sobą pewne zagrożenia: czekoladę należy jeść z umiarkowaniem, ponieważ jest ona bogata w kalorie, w tłuszcz oraz w cukier.

Czekolada czarna zawiera więcej kakao i mniej cukru niż czekolada mleczna, a więc konsumpcja czekolady czarnej jest lepsza dla zdrowia. Jednakże, niewielu ludzi lubi czarną czekoladę, o czym świadczą statystyki zebrane w Szwecji: w 1990 roku, 90% zjedzonej przez Szwedów czekolady było czekoladą mleczną, zawierającą około 30% kakao.

Komentarze do: Czekolada może zredukować ryzyko udaru mózgu u kobiet

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz