Kolejne badanie pokazuje, że umiarkowana konsumpcja czerwonego wina może mieć korzyste efekty dla zdrowia. Tym razem chodzi o prace, które przeprowadziła pani doktor Chrisandra Shufelt, dyrektor centrum Women's Heart Center przy instytucie serca Cedars-Sinai Heart Institute, a które ukazały się w Journal of Women's Health.
Badanie to pokazuje, że kobiety, które piją osiem porcji czerwonego wina w miesiącu, mają lekko obniżony poziom estrogenu. A estrogen jest znany z tego, iż przyczynia się do rozwoju komórek nowotworowych.
Aczkolwiek, badacze odkryli, że jedynie czerwone wino ma to korzystne działanie, a to z powodu składników znajdowanych w skórce czerwonych winogron i w nasionach. Nie oznacza to, że białe wino zwiększa ryzyko raka, ale po prostu nie ma ono żadnego ochronnego działania.
Jeżeli więc planujesz szklankę wina do obiadu, lepiej będzie jak zaczniesz rozważać szklankę czerwonego, mówi pani doktor Chrisandra Shufelt. Białe wino może cię narazić na pewne ryzyko.
Badanie, o którym mowa, skupiło się na 36 kobietach, które piły albo osiem uncji wina na noc: Cabernet Sauvignon – czerwone wino, albo Chardonnay – białe wino, przez blisko jeden miesiąc. A następnie zamieniły to na inny rodzaj wina.
Badacze pobierali od nich krew dwa razy w miesiącu, co pozwalało zmierzyć poziom ich hormonów.
Zobacz również:
- Czerniak
- Rak oskrzela
- Ten sposób nie pozwala uniknąć kaca. Naukowcy obalili popularny mit na temat picia alkoholu
- Alkohol przyśpiesza rozwój nowotworu, więc lepiej nie pić go wcale
- Rak jelita grubego
- Jak prędko eliminujemy alkohol z organizmu?
- Psychiatryczne powikłania uzależnienia od alkoholu
- Alkoholizm - przyczyny, formy, objawy, leczenie
Inne badanie, opublikowane w magazynie FACEB, pokazało, że rezweratrol, czyli jeden ze składników znajdujący się w czerwonym winie, może spowolnić rozówj komórek raka piersi. Ale, nie tak szybko.
Pojawia się bowiem coś takiego jak „za dużo”, kiedy przychodzi do rozważania zalet i wad konsumpcji alkoholu oraz ryzyka raka. Pewne badanie, opublikowane w dzienniku amerykańskiego towarzystwa medycznego (JAMA, Journal of the American Medical Association) pokazało, że picie trzech napojów alkoholowych w tygodniu – niezależnie jakiego typu – może podnieść w niewielkim stopniu ryzyko zachorowania na raka piersi.
Aczkolwiek, ponieważ umiarkowana konsumpcja czerwonego wina była również powiązana z lepszym zdrowiem serca, doktor Wendy Chen stwierdza, że generalnie mówi kobietom, aby ograniczały konsumpcję alkoholu do kilku porcji tygodniowo.
Składniki w czerwonym winie?
Badania wykazały, że czerwone wino może poprawić zdrowie serca, ale trzeba zachować umiarkowanie. Ale najnowsze badanie sugeruje, że rezweratrol w czerwonym winie może zapobiec przyszłemu rozwojowi komórek nowotworowych w raku piersi.
Badanie, opublikowane w Federation of American Societies for Experimental Biology, zostało przeprowadzone w laboratorium, ale pokazało, że potraktowanie rezweratrolem linii komórek raka piersi prowadzi do zatrzymania ich wzrostu.
Aczkolwiek, redaktor naczelny Federation of American Societies for Experimental Biology, stwierdza, iż nie oznacza to, że ludzie powinni pić czerwone wino w oczekiwaniu, że pozwoli to zatrzymać rozwój raka piersi. To znaczy po prostu, że badacze jeszcze nie skończyli poznawać sekretów dobrego zdrowia, które są ukryte w zdrowych produktach, takich jak czerwone wino, powiedział naukowiec dla Press Association.
Komentarze do: Czerwone wino może obniżyć ryzyko raka piersi, pokazuje badanie