Umiarkowane spożycie czerwonego wina przynosi wiele pozytywnych skutków dla ludzkiego zdrowia. Przykładowo, ostatnie badania wykazały, że czerwone wino zawiera związki, które mogą chronić błony utlenienia, co zapobiega wystąpieniu raka, a nawet pomóc w leczeniu depresji i wahań nastrojów.
Wcześniejsze badania wykazywały również, że ten ceniony napój alkoholowy, który wykonany jest z ciemnych odmian winorośli, może poprawić pracę układu krążenia i ochronić przed chorobami serca.
Jednak nowe badania, które opublikowane zostały w Europan Journal of Nurition, dały kolejny powód do polubienia czerwonego wina. Zdaniem naukowców, czerwone winogrona, z których wykonane jest wino, pomagają zredukować ciśnienie krwi, co sugeruje, że może być to pomocna metoda w leczeniu nadciśnienia tętniczego.
Do badań wykorzystano 40 szczurów laboratoryjnych. Na gryzoniach testowano przez pięć tygodni dietę o wysokiej zawartości fruktozy lub dietę o wysokiej zawartości fruktozy, która w ostatnich dwóch tygodniach badania była wzbogacona dodatkami suplementów z czerwonych winogron w dawkach 200, 400 i 800 mg na dzień. Naukowcy zmierzyli u szczurów ciśnienie krwi, poziom insuliny, trójglicerydów i adiponektyny w osoczu na początku badania oraz po trzech i pięciu tygodniach pobytu na diecie.
Zobacz również:
Naukowcy odkryli, że ciśnienie krwi i poziomy insuliny, triglicerydów oraz stężenie adiponektyny znacząco wzrosły, podczas karmienia dietą o wysokiej zawartości fruktozy. Natomiast w drugiej grupie, gdzie zastosowano dodatki suplementów z czerwonych winogron, okazało się, że w organizmie szczurów wystąpiło znaczne wyrównanie poziomu tych składników. Ponadto LDL, czyli zdrowy cholesterol, znajdujący się w winogronach, wywoływał śmierć komórek nowotworowych, co może być bardzo ważnym odkryciem.
Niektórzy badacze uważają nawet, że rewastrol, czyli substancja również znadująca się w winogronie, może być kluczem do długowieczności. Co ciekawe, czerwone winogrona często spożywane są przez ludność mieszkającą w rejonach Morza Śródziemnego, gdzie ludzie żyją dłużej niż ci z Europy.
Opracował: Damian Nowaczek
Komentarze do: Czerwone wino zawiera substancje, które obniżają ciśnienie krwi