Szukaj

Czosnek a ból brzucha i biegunka

Podziel się
Komentarze6

Czosnek jest rośliną, któą wykorzystuje się przygotowując różnego rodzau potrawy. Zastosowanie czosnku jest bardzo szerokie. Uważa się go za naturalny antybioty i wykorzystujae do leczenia przeziębień, bółów uszu, wzmocnienia organizmu, a także w walce z bólem brzucha i biegunką. 



Czosnek a walka z biegunką?


Biegunka objawia się zwiększoną ilością wypróżnień i jest niezwykle uciązliwa. Prócz zwiększenia częstotliwości wypróżnień, u osób cierpiących na biegunkę możemy również zaobserwować zwiększenie objętości wypróżnień oraz obecność wody w kale. Biegunka występuje najczęściej u osób cierpiacych z powodu infekcji pokarmowej. Bywa również wywołana prze róznego rodzaju choroby, stres czy nerwicę.


Zobacz równeiż: Czosnej do ucha



Zbyt długo utrzymująca się biegunka może doprowadzić do odwodnienia organizmu. Dlatego walkę z biegunką, należy rozpcząć jak najwcześniej. Naturalnym sposbemndo walki z biegunką jest czosnek.


Osoby cierpiące z powodu biegunki powinny spożywać czosnek na chlebie. W tym celu warto przygotować specjalne masło czosnkowe, które posłuży do smarowania pieczywa. Przygotowuje się go w następujący sposób. Czosnek należy rozgnieść lub posiekać i wymieszać z drobno posiekaną natką pietrudzki oraz masłem.


Zminimalizować objawy biegunki może również napój z czosnku. Do jego przygotowania są niezbędne 5, 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych, które zalewa się wrzącą wodą. Taki ekstrakt należy wypijać raz dziennie.


Ból brzucha a czosnek


Na ból brzucha cierpiał niemal każdy. Jest on niezwykle uciązliwy i zakłóca nasze prawidłowe funkcjonowania. Istnieje wiele czynników, które są odpowiedzialne za ból brzucha. Jednym z nich są problemy trawienne. Do walki z tego rodzaju bólem możemy wykorzystac czosnek.


Zobacz również: Czosnek na przeziębienie


Na bazie czosnku możemy przygotować wywar, który pomoże nam rozwiązać problemy trawienne. Aby go sporządfzić należy przygotować  około 25 g czosnku, litr wody lub mleka. Całość należy gotować przez 15 minut, a potem całość przecedzić. Tak przygotownny wywar należy spożywać dwa razy dziennie, po jednej szklance. Tego rodzaju kuracja pozwoli przyśpieszyć proces trawienia.

Polecamy także: Czosnek a rak