Czosnek – działanie i właściwości lecznicze
Czosnek już kilka tysięcy lat temu był uważany za środek leczniczy, a wręcz magiczny. Starożytni uważali go za panaceum na wszelkie dolegliwości. Współczesna nauka potwierdza jego zdrowotne właściwości, które wpływają na ludzki organizm.
Roślina ta przywędrowała do nas z rozległych stepów Azji Środkowej. Obszar, gdzie ją uprawiano szybko się rozszerzał ze względu na jej lecznicze właściwości. Był on używany przez Chińczyków, Egipcjan, Rzymian, a także Greków. Większość wybitnych, starożytnych medyków, takich jak Hipokrates oraz Galen, stosowała czosnek do leczenia prawie wszystkich schorzeń.
Czosnek jako środek leczniczy
Czosnek, dzięki swojemu składowi ma bardzo wiele zastosowań, które wpływają na poprawę naszego stanu zdrowia, co zostało potwierdzone przez najnowsze badania. Przede wszystkim neutralizuje on wszystkie toksyny obecne w naszym układzie trawiennym, układzie wydalniczym oraz krwi. Nie jest ich mało, ponieważ są obecne w powietrzu, wodzie oraz w tym co jemy. Toksyny te, to często produkty wytworzone przez człowieka jako dodatki do artykułów spożywczych. Takimi przykładami są słodziki czy sztuczne barwniki. Z tymi wszystkimi złymi substancjami w naszym ciele świetnie radzi sobie czosnek
Wykorzystuje się go także w leczeniu alergii, astmy i hipoglikemii. Ma on zbawienny wpływ na naszą wątrobę, nerki, układ krążenia i układ nerwowy. Obniża on także ciśnienie krwi i przywraca elastyczność ścianom naczyń krwionośnych. Zioło to jest szczególnie polecane palaczom, ponieważ zwalcza obecność nikotyny we krwi. Przyczynia się także do normalizacji poziomu cholesterolu.
Spożywanie czosnku jest wskazane dla osób, które mają problemy trawienne i bóle brzucha związane z jego skurczami i wzdęciami. Jako środek antyseptyczny pomaga w leczeniu nieżytu żołądka i chorób jelit.
Wyjątkowy skład czosnku
Tak wiele zastosowań czosnek zawdzięcza swojemu wyjątkowemu składowi. Do dziś udało się wyizolować 33 składniki tej rośliny. Najważniejszymi z nich są allicyna oraz alliina. Pierwszej z nich przypisuje się odpowiedzialność za działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. To również ona powoduje charakterystyczny zapach. Druga natomiast to aminokwas zawierający siarkę, który współuczestniczy w wydzielaniu się allicyny. Przypisuje się jej właściwości antybiotyczne.
Zobacz również:
W składzie czosnku wyjątkowo duża jest obecność minerałów. Znajdziemy w nim mangan, miedź, siarkę, żelazo, cynk, wapno, german oraz selen. To właśnie dzięki temu ostatniemu składnikowi roślina ta posiada właściwości antyoksydacyjne. Czosnek jest najpopularniejszym naturalnym źródłem tego minerału, który jest bardzo istotnym elementem zdrowego odżywiania człowieka. Selen spowalnia procesy starzenia się, hamując powstawanie wolnych rodników.
W tym ziele znajdziemy także witaminy C, E oraz te z grupy B.
Jak korzystać z czosnku?
Szczególną uwagę zwrócić trzeba już podczas samego zakupu czosnku. Główki nie powinny być przesuszone, zapadnięte lub przegniłe. Prawidłowa roślina powinna być dobrze wypełniona, a skórka niepopękana. Należy także pamiętać o tym, że czosnek podczas gotowania traci większość swoich właściwości leczniczych i antyseptycznych. Dlatego też najlepiej stosować go w sałatkach wraz z innymi warzywami. Warto używać także oliwy z oliwek, która dzięki zawartych w niej lipidach, pomoże przyswoić aktywne składniki czosnku. Podobne efekty da jedzenie zioła wraz z cytryną.
Minusem konsumpcji tej rośliny jest nieprzyjemny zapach z ust. Można go jednak zniwelować żując liście kolendry lub mięty, bądź też płucząc regularnie usta sokiem z cytryny.
Praktyczne zastosowanie czosnku
Czosnku można używać na wiele sposobów, w zależności od tego, jaki chcemy osiągnąć efekt.
Katar
Rozgniatamy 6 dużych ząbków czosnku, a następnie wkładamy je do małego emaliowego lub szklanego naczynia. Dodajemy łyżkę wazeliny i wszystko razem podgrzewamy, do momentu stopienia się substancji. Następnie przelewamy wszystko do sterylnego naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia. Później już tylko należy nacierać maścią klatkę piersiową i plecy.
Nadciśnienie
Ta metoda wymaga trochę czasu, bowiem przez 10 dni musimy marynować 40g pokrojonego w kostki czosnku w 200g 60% alkoholu. W ciągu tego czasu, codziennie miksturę należy mieszać, ugniatać, a wreszcie przefiltrować. Następnie tak przygotowany lek spożywamy raz dziennie przez miesiąc z niewielką ilością wody, przed posiłkami.
Utrata głosu
Przygotowujemy mieszankę na bazie mleka lub wody, czosnku i miodu. Rozgniatamy 2 ząbki naszego zioła i gotujemy przez minutę w wodzie. Dodajemy łyżeczkę miodu i wypijamy na ciepło.
Włosy słabe i bez połysku
Mieszamy 10 rozgniecionych ząbków czosnku z olejem rycynowym. Przykrywamy i odstawiamy na dwa dni przygotowaną mieszankę. Później przecedzamy do buteleczki, którą zamykamy. Tak przygotowaną miksturę wmasowujemy w małych ilościach we włosy, owijamy ręcznikiem i pozwalamy działać substancji przynajmniej przez godzinę. Po tym czasie należy umyć dokładnie włosy szamponem.
Autor: Dominik Pinkowski
Komentarze do: Czosnek – działanie i właściwości lecznicze (3)
Leczenie czosnkiem
1U mnie w domu już od lat czosnek i cebule stosuje się jako metody leczenia ;) Nawet dzieciaki po ukończeniu 8 roku życia również piją syropy z czosnku i cebuli czy specjalnie przygotowany czosnek na katar. Mąż to tylko t... pokaż całość
Właściwości czosnku
1U mnie czosnek przechodzi z pokolenia na pokolenie... Mój tata zawsze go stosował na katar, robił jakiś receptury. Na garazu zawsze wisi cały stos czosnku :-) więc mamy go na zapas :) Mimo okropnego zapachu czosnek to na... pokaż całość
Czosnek jako przyprawa
1Oprócz tylu wspaniałych właściwosci leczniczych czosnku warto dodać jego nie zastąpione właściwości jako przyprawa! Sprawdza się świetnie w wielu produktach, dzięki czemu zawsze czerpiemy z niego witaminy. Do obiadu spec... pokaż całość