Z całą pewnością, smakują tak dobrze, że można się od nich uzależnić, ale, czy można się od nich UZALEŻNIĆ tak naprawdę? Czy mogą one działać tak, jak nikotyna albo alkohol, na przykład? Lody truskawkowe jako crack – to może wydwać się śmieszne, ale sama idea, że jakikolwiek typ jedzenia może być uzależniający w sensie naukowym, w dalszym ciągu jest dość kontrowersyjna.
Ale, generalnie rzecz ujmując, dopóki chodzi o obwody mózgowe, przyjemność to przyjemność. Wzory aktywacji często wyglądają tak samo. Teraz, nowe badania pokazują, że lody i narkotyki naprawdę mogą mieć coś jeszcze wspólnego ze sobą.
W przypadku narkotyków, uzależniony z biegiem czasu odczuwa coraz mniejszą przyjemność, a więc musi zażywać coraz więcej i coraz częściej, aby utrzymać ten stan przyjemności. Ten efekt ma być związany z niższym zagęszczeniem specyficznych receptorów komórkowych dopaminy (substancja chemiczna produkowana w mózgu). Tak jakby stała stymulacja tych receptorów zmniejszała zdolność do odczuwania radości.
Kiedy badacze Kyle S. Burger i Eric Stice, z instytutu badawczego Oregon Research Institute, karmili dzieci prawdziwym napojem mleczno-czekoladowym (zrobionym z lodów), skany mózgów pokazały, że lody wywierają taki sam efekt.
W artykule opublikowanym on line w ostatnim tygodniu przez American Journal of Clinical Nutrition, Kyle S. Burger i Eric Stice opisują, w jaki sposób obserwowali 151 nastolatków, z których wszyscy ważyli normalnie. Nastolatki musiały odpowiedzieć na pytania dotyczące ich ostatnich zwyczajów odżywiania oraz ich apetytu na niektóre rodzaj produków spożywczych.
Zobacz również:
- Uzależnienie od heroiny
- 20 – letni alkoholicy, dlaczego coraz więcej ludzi sięga do kieliszka?
- Jakie są zagrożenia wirtualnego świata?
- Kiedy zakupy stają się nałogiem?
- Postanowienie noworoczne numer 1 - przestajemy palić!
- Tanoreksja - uzależnienie od opalania się
- Hipokinezja – zagrożenia i konsekwencje
- Leczenie alkoholizmu
Następnie, przebadano ich mózgi metodą rezonansu magnetycznego (fMRI), w momencie, kiedy pokazywano im karton napoju czekoladowego, aby zmierzyć ich apetyt. Wszystkie nastolatki chciały wypić ten napój, ale te, które jadły więcej lodów w czasie kilku tygodni poprzedzających badanie, odczuwały mniejszą przyjemność, co zostało odzwierciedlone niższą aktywnością w centrach nagrody w mózgu.
Można powiedzieć, że mózgi osób jedzących lody zostały zmienione, mówi Kyle S. Burger. Nadmierna konsumpcja tego typu produktów wpływa na procesy kontrulujące odczuwanie przyjemności, wyjaśnia naukowiec.
A to może sprawić, że bedziesz więcej jeść, aby uzyskać tę samą przyjemność co na początku. Możesz stale próbować odtworzyć pierwsze wrażenie, biorąc coraz większe porcje i przybierając coraz bardziej na wadze.
Co ciekawe, dzieci w tym badaniu nie były grube. Oznacza to, że zmiany w mózgu, do których dochodzi, pojawiają się o wiele wcześniej, zanim w ogóle rozwinie się otyłość.
Jedzenie hipernagradzające powoduje zmiany w mózgu podobne do zmian, które są spowodowane przez tytoń i alkohol. Jest to uzależnienie od jedzenia, mówi Ashley Gearhardt, psycholog z Yale, która również przeprowadziła badania z mlecznym napojem.
Uczona ta przyznaje, że sprawa uzależnienia od jedzenia nie jest kwestią oczywistą, ale nasza kultura wręcz „poluje” na ludzi wytwarzając jedzenie, które ma wzmacniać poczucie nagrody, a osoby wrażliwe mogą bardzo szybko się uzależnić.
Kyle S. Burger nie jest tego aż tak pewien. Osobiście, nie mówię, że jedzenie jest uzależniające. Powiedziałbym, że jedzenie wysokokaloryczne, z dużą zawartością cukru, może pobudzić neuronalną odpowiedź w czasie konsumpcji, która jest podobna do uzależnienia od narkotyków. Ma podobne właściwości uzależniające. Prawdziwe uzależnienie jest bardziej skompliowane niż mniejsze poczucie nagrody w obliczu dużego pożądania, podsumowuje na koniec Kyle S. Burger.
Komentarze do: Czy można się uzależnić od lodów? W zasadzie tak, jak pokazuje badanie...