Czy napoje gazowane zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę?
Jak wykazują nowe badania, wszystkie produkty zawierające wodę sodową mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II o 22%. Naukowcy przez 15 lat obserwowali zwyczaje dietetyczne i produkty wypijane przez 28 500 mieszkańców Wielkiej Brytanii, Niemiec, Danii, Włoch, Hiszpanii, Szwecji, Francji i Holandii, a wyniki swoich badań opublikowali w magazynie Diabetologia.
Wyniki powyższych badań jasno wskazują, że u tych osób, które w ciągu dnia średnio spożywały dwanaście porcji słodzonych napojów gazowanych występuje większe ryzyko zachorowania na cukrzycę niż u tych, które spożywają tego typu napoje raz w miesiącu lub rzadziej. Wyniki badań ze Stanów Zjednoczonych wykazały, że dosładzane napoje takie jak soki owocowe i napoje gazowane zwiększają ryzyko zawału serca i cukrzycy, ale związki między ich spożywaniem, a występowaniem cukrzycy nie są nadal do końca jasne.
Powodem dla którego szuka się związków między zwyczajami żywieniowymi, wagą ciała, a innymi czynnikami metabolicznymi jest jak najlepsze rozpoznanie przyczyn choroby. Na przykład, obecne badania rozważają jedynie wpływ codziennego spożywania napojów gazowanych na zwiększenie ryzyka zachorowalności na cukrzycę, ale nie dotyczą związków między cukrzycą, a spożywaniem dosładzanych soków. Ale związek pomiędzy poprzednimi obserwacjami porównującymi indeks masy ciała (BMI) oraz całkowite dzienne spożycie kalorii ciągle wykazuje podwyższone o 18% ryzyko zachorowania wśród osób spożywających napoje gazowane.
Zobacz również:
Sugeruje to, że związek między wpływem napojów gazowanych na zwiększenie ryzyka zachorowania na cukrzycę może mieć związek z wagą. Naukowcy ciągle badają, osoby, które sztucznie dosładzają niegazowane napoje i ich wpływ na wzrost wagi. Osoby, które piją dosładzane napoje mogą nie być całkowicie zdrowe i należy porównać inne czynniki ryzyka, mogące zwiększać podatność na wystąpienie cukrzycy. Przykładowo nadwaga także jest poważnym czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia tej choroby.
Badania te są jednym z czynników napędzających obecny spór w Nowym Jorku, gdzie w ubiegłym miesiącu celem publicznej kampanii zdrowotnej stał się prezydent miasta Michael Bloomberg, który zaproponował wprowadzenie zakazu sprzedaży super-dużych słodzonych napojów w restauracjach, obiektach sportowych, kinach oraz zakazanie sprzedaży napojów o objętości przekraczającej 16 uncji. Jednakże sąd zablokował tę ustawę na dzień przed jej uprawomocnieniem, nazywając ten pomysł „samowolnym i rozkapryszonym”.
Zarówno Stowarzyszenie Amerykańskich Diabetyków, jak i Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne (AHA) zalecają ograniczenie spożywania dosładzanych napojów. Co więcej, AHA przekonuje, że kobiety powinny postarać się ograniczać dosładzanie wypijanych przez siebie napojów do 100 kcal dziennie lub 6 łyżeczek cukru, a mężczyźni powinni spożywać nie więcej niż 150 kcal lub 9 łyżeczek cukru w ciągu dnia.
Opracowała:
Karolina Kociołek
Komentarze do: Czy napoje gazowane zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę?