Dla osób przebywających na diecie lub cierpiących na cukrzycę, słodzik może być najlepszym przyjacielem. Pozwala uzyskiwać smak cukru w żywności i napojach, bez podnoszenia jego poziomu w organizmie, a przy tym pozwala uniknąć dodatkowych kalorii. W rzeczywistości, słodziki mogą jednak promować otyłość i cukrzycę.
Zespół badaczy, a w tym Eran Elinav z Zakładu Immunologi w Weizmann Institute of Science w Izraelu, niedawno opublikował swoje odkrycia w czasopiśmie Nature.
Słodziki odkryto ponad sto lat temu, obecnie znaleźć można je w napojach oznaczonych „dietetyczny” lub „bez cukru” lub w gumach do żucia, lodach czy jogurtach.
Ponieważ sztuczne słodziki są niskokaloryczne i nie zawierają węglowodanów takich jak cukier, często są zalecane dla osób, które próbują stracić na wadze lub chcą zapobiec zaburzeniom metabolicznym takim, jak cukrzyca typu 2.
Zespół naukowców postanowił sprawdzić, jak zawarte substancje w słodzikach wypływają na cukrzycę i czy rzeczywiście nie działają na wzrost masy ciała. Pierwsze badania, naukowcy postanowili sprawdzić na myszach laboratoryjnych.
Zobacz również:
Przez okres 11 tygodni, niektóre myszy zaopatrowane były jedynie w wodę pitną z dodatkiem słodziku – sacharyny, aspartamu i glukozy – podczas gdy druga część myszy, piła tylko wodę zawierającą cukier.
Zespół odkrył, że myszy, które piły wodę zawierającą glukozę i sztuczny słodzik miały większy poziom cukru we krwi niż myszy, które piły tylko samą wodę z cukrem. Okazało się, że efekt ten spowodowany jest przez zakłócenia w bakteriach jelitowych.
Ponadto poanalizie próbek mysiego kału, stwierdzono, że myszy które spożywały wodę z glukozą i sztucznym słodzikiem, wykazały wzrost poszczególnych ścieżek związanych z otyłością i cukrzycą. Ścieżki te fermentują do wytwarzania pewnych związków, a w tym kwasów tłuszczowych.
Kolejne badania przeprowadzono na 381 uczestnikach bez cukrzycy. Oceniano wpływ długoterminowego spożycia sztucznych substancji słodzących na ludzi. Naukowcy znaleźli w badaniu kilka ważnych związków, które jasno sugerują, że słodziki wpływają na wzrost masy ciała a także zwiększenie otyłości brzusznej, co może powodować kolejne zagrożenia.
Naukowcy zwracają uwagę, że sztuczne słodziki były dramatycznym posunięciem. Teraz jednak, należy opracować nową strategię, która pozwoli dostosować się do indywidualnych potrzeb pacjenta.
Opracował: Damian nowaczek
Komentarze do: Czy słodziki mogą wspomagać otyłość i cukrzycę?