Wstępne badania na małą skalę wskazują, że dieta bogata w witaminę B12 może chronić przed chorobą Alzheimera.Odkrycie to rzuca nowe światło na dyskusję o tym, czy witaminy mogą obniżać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Jak mówią naukowcy, to nowe badanie najwyraźniej wskazuje na istotną rolę witamin, podczas gdy inne badania przeprowadzane do tej pory wykazywały sprzeczne wyniki.
- Z poprzednich badań wynikało, że niedobór witaminy B12 jest powszechny wśród osób starszych - powiedział szef zespołu badawczego dr Babak Hooshmand, asystent z Aging Research Center na Karolinska Institute w Sztokholmie.
- Nasze wyniki wskazują, że witamina B12 i pochodne metabolity mogą mieć znaczenie w chorobie Alzheimera, jednak potrzeba dokładniejszych badań zanim będziemy mogli określić wpływ suplementów witaminy B12 na choroby neurodegeneracyjne takie jak Alzheimer - dodał.
Raport opublikowano w wydaniu czasopisma Neurology z 19 października.
Zespół badawczy Hoshmanda przeanalizował poziomy homocysteiny we krwi 271 Finów w wieku 65-79 lat, którzy przed rozpoczęciem badania nie cierpieli na demencję (otępienie starcze).
Naukowcy zainteresowali się homocysteiną, gdyż wysokie poziomy tego białka są przypisywane jako jedna z przyczyn udaru mózgu. Grupa badawcza wzięła również pod uwagę poziomy holotranskobalaminy, która jest aktywnym białkiem witaminy B12 obniżającym poziom homocysteiny we krwi.
Zobacz również:
- Jak rozpoznać objawy choroby Alzheimera?
- Choroba Alzheimera
- Dieta, która może obniżyć ryzyko Alzheimera
- Czy rak skóry może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimer'a?
- Jak krewni łagodzą zapominanie?
- Diagnozowanie Alzheimera. Tak, ale kiedy?
- Czy istnieją leki na chorobę Alzheimera?
- Jak rozpoznać Alzheimera?
W ciągu siedmiu lat obserwacji u 17 badanych rozwinął się Alzheimer. Naukowcy zauważyli, że w każdym przypadku niewielkiego (mikromolarnego) wzrostu stężenia homocysteiny ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera wzrosło o 16 procent. Jednak z każdym niewielkim (pikomolarnym) wzrostem zawartości witaminy B12 ryzyko Alzheimera spadało o 2 procent.
Wyniki utrzymywały się na stałym poziomie po zrównoważeniu innych czynników, takich jak wiek, płeć, wykształcenie, palenie tytoniu, ciśnienie tętnicze krwi i masa ciała.
Witamina B12 znajduje się w jajach, rybach, drobiu i innych rodzajach mięsa. Jak twierdzi Hooshmand, zrównoważona dieta - nie suplementy - jest najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witaminy B12.
- To nowe badanie zostało przeprowadzone na zbyt niewielką skalę, abyśmy mogli powiedzieć, że daje nam jakiekolwiek powody na powiązanie choroby Alzheimera oraz demencji z wysokim poziomem homocysteiny - powiedział ekspert od choroby Alzheimera, Greg M. Cole, profesor medycyny i neurologii na University of California w Los Angeles.
- Jednak interesujące jest, iż witamina B12 wykazuje pewne właściwości ochronne, biorąc pod uwagę niedawno opublikowany raport mówiący, że suplementy witaminy B ograniczają kurczenie się mózgu.
- Zawsze jesteśmy podekscytowani wynikami badań, jednak podobne wyniki pojawiały się już w przeszłości - dodał William Thise, dyrektor ds. medycznych i naukowych w Alzheimer's Association.
Jak dodał, pomysł stosowania suplementów diety z witaminami w celu skutecznego leczenia leży nieustannie w obszarze zainteresowania naukowców.
Komentarze do: Czy witamina B12 chroni przed Alzheimerem?