Czym kierować się w wyborze przekąsek między posiłkami?
Głód może dopaść nas niespodziewanie. Podczas pracy, wykładu na uczelni, w podróży i przed telewizorem. Zazwyczaj sięgamy wtedy po pierwszą rzecz, jaka wpadnie nam w ręce. Tymczasem zdrowa przekąska to coś, co nie tylko zaspokoi łaknienie, ale także dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Słodka ułuda
Najpopularniejsza przekąska w Polsce? Czekoladowy batonik. Im bardziej kaloryczny, tym lepiej. Dużym wzięciem cieszą się też tłuste rogaliki i pokryte grubą warstwą lukru pączki. Słodycze bardzo szybko podnoszą poziom cukru we krwi, dzięki czemu odczuwamy nasycenie. Problem tylko, że na bardzo krótko. Po niedługim czasie znów jesteśmy głodni. I ponownie sięgamy po karmelowy przysmak. To błędne koło, które stanowi prostą drogę do nadwagi.
Co więcej, nagły wzrost, a następnie gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi wywołuje poczucie senności i błogości. W dłuższym okresie nadmierne spożycie słodyczy może doprowadzić nie tylko do otyłości, ale także do chorób trzustki, cukrzycy czy miażdżycy.
Wartościowe białko
Zdrowa, pełnowartościowa przekąska przede wszystkim zaspokaja nasz apetyt i podtrzymuje tempo metabolizmu. Poziom glukozy we krwi utrzymuje się na stałym poziomie, a organizm, przyzwyczajony do takiego stanu rzeczy, nie odkłada zapasów w postaci tkanki tłuszczowej.

Zobacz również:
Wyborne dodatki
Najzdrowsze i najbardziej wartościowe są wszelkiego rodzaju bakalie. Orzechy aż kipią od zbawiennych dla naszego organizmu kwasów jedno- i wielonasyconych, które obniżają poziom poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto zawierają one białko oraz błonnik pokarmowy, a także uzupełniają dietę w witaminę E, potas i magnez.
Rodzynki bogate są w wapń i bor, które to składniki zapobiegają osteoporozie. Zawarte w nich witaminy z grupy B, cynk i potas pomagają utrzymać koncentrację, wspomagają pracę serca i poprawiają ogólny wygląd skóry. Rodzynki mają także pozytywny wpływ na działanie układu odpornościowego.
Swoich wiernych amatorów znajdą także pestki dyni, nasiona słonecznika i sezamu. Nie dość, że znakomicie zaspokajają głód, dostarczają także organizmowi cennych witamin i minerałów. Są przy tym niezwykle smaczne!
Doskonałym (i zdrowym!) antidotum na głód są także suszone owoce. Paczka moreli, śliwek czy jabłek skutecznie zaspokaja apetyt, wzbogacając nasza dietę w cenne witaminy z grupy B, żelazo oraz pomocny w trawieniu błonnik pokarmowy.
Postaw na świeżość!
Bakalie i suszone owoce są doskonałą alternatywą dla świeżych owoców i warzyw. Ale tylko poza sezonem! Wiosna i lato to miesiące, kiedy w ramach przekąski powinniśmy sięgać po to, co daje nam natura. Na rodzynki czy suszone banany przyjdzie czas podczas długich zimowych wieczorów. Witaminy i minerały najlepiej czerpać prosto ze świeżych jabłek, pomarańczy czy pomidorów. Są niskokaloryczne, zaspokajają głód i smakują wybornie!
Przepisy na zdrowie
Internet aż kipi od pomysłów na zdrowe, pożywne i smaczne przekąski. Sałatki owocowe i warzywne, wzbogacone jogurtowym dipem i oprószone natką pietruszki to tylko niektóre z dziesiątek apetycznych propozycji. Zazwyczaj, gdy dopada nas głód, nie mamy czasu i możliwości na przyrządzenie posiłku. Wystarczy jednak soczyste jabłko czy dorodny pomidor, aby zaspokoić nasz apetyt.
Półki sklepowe kuszą kolorowymi batonikami, tabliczkami czekolad i wielosmakowymi cukierkami. To od nas zależy, czy sięgniemy po puste kalorie, czy raczej wybierzemy pożywną i zdrowa przekąskę.