Szukaj

Dania antyrakowe: brokuły i brukselka

Podziel się
Komentarze0

Nauka wykazuje to każdego dnia: to, co jemy, wpływa na nasze ciało. I dziś znowu badanie przeprowadzone na myszach właśnie pokazało, że brokuły i brukselka pozwalają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.



To nowe badanie właśnie potwierdziło korzystne działanie brokułów oraz brukselki. Te dwa warzywa krzyżowe zawierają rzeczywiście substancję, która stoi na przeszkodzie proliferacji komórek rakowych, czyli tak zwany indol-3-karbinol. Jednakże w tym stadium, dowody, które zebrano, dotyczą jedynie myszy.

Badacze z Uniwersytetu z Columbus w Stanach Zjednoczonych właśnie wykazali, że indol-3-karbinol jest zdolny do niszczenia molekuły absolutnie niezbędnej do podziału i do proliferacji komórek rakowych, czyli fotosfatazy Cdc25a.


Według profesora Xianghong Zou, w ponad połowie przypadków raka piersi obserwujemy anormalnie wysoki poziom fotosfatazy Cdc25a. Stąd więc potencjalne zainteresowanie indol-3-karbinolem w leczeniu tego rodzaju raka, w szczególności.

Po przetestowaniu skuteczności indol-3-karbinolu na myszach cierpiących na raka sutka, zaobserwowano niewiarygodnie zachęcające rezultaty: wymiary guza zmniejszył się średnio o 65%.

Profesor Xianghong Zou obserwuje również, że fotosfataza Cdc25a jest także obecna w przypadku raka prostaty, wątroby, przełyku oraz jelita grubego. Ponad to, jej obecność obserwujemy w przypadku chłoniaków (nie w przypadku chłoniaka Hodgkinsa) oraz choroby Alzheimera.

Ten fakt być może, według profesora Xianghong Zou, otwiera wyjątkowo intersujące perspektywy.

Komentarze do: Dania antyrakowe: brokuły i brukselka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz