Pamięć, rozumowanie, a także umiejętności rozumienia zaczynają spadać już w wieku 45 lat, jak sugerują autorzy badania opublikowanego w zeszłym tygodniu w British Medical Journal. Odkrycia te są sprzeczne z poprzednim badaniem, które stwierdziło, że spadek funkcji poznawczych zaczyna się po sześćdziesiątym roku życia.
Badanie to również podkreślało znacznie zdrowego stylu życia dla ochrony mózgu przed demencją, mówią badacze. W badaniu tym udział wzięło 2 193 kobiet oraz 5 198 mężczyzn w wieku od 45 lat do 70 lat. Ludzi tych obserwowano przez dziesięć lat, poczynając od 1997 roku, w poszukiwaniu oznak spadku funkcji poznawczych.
Pamięć kognitywna, umiejętności słuchowe oraz wizualne, a także słownictwo, zostały ocenione przez badaczy, którzy stwierdzili, że uczestnicy badania doświadczali spadku we wszystkich tych rejonach, poza słownictwem.
Uczestnicy projektu, którzy wszyscy byli pracownikami cywilnymi, byli badani trzy razy w ciągu 10-letniego okresu. Pod uwagę wzięto również ich wykształcenie. U mężczyzn w wieku od 45 lat do 49 lat stwierdzono spadek umysłowego rozumowania o 3,6%; u kobiet w tym samym wieku stwierdzono taki sam spadek. U mężczyzn w wieku od 65 lat do 70 lat stwierdzono spadek funkcji umysłowych o 9,6%; u kobiet w tym samym wieku – o 7,4%.
Badacze mówią, że dobre zdrowie serca oraz układu krążenia, zachowane dzięki zdrowemu jedzeniu, zdrowej wadze ciała, a także normalnemu ciśnieniu krwi, może zapobiec demencji oraz szybkiemu spadkowi poznawczemu. Specjaliści podkreślają również znaczenie zdrowego stylu życia w młodym wieku. Potem może być już po prostu za późno.
Jak możemy pomóc naszemu mózgowi?
Awokado
Owoce te są wspaniałym źródłem zdrowych tłuszczów, a także doskonale wpływają na układ krążenia. Jest to ważne, jeżeli chodzi o siłę umysłu, ponieważ większy przepływ krwi w mózgu pozwala zachować jego funkcje w dobrym zdrowiu.
Tłuste ryby
Podstawowe kwasy tłuszczowe omega-3, znajdowane w tłustych rybach, takich jak sardynki, śledzie, makrele i pstrąg, tak samo jak i olej znajdowany w orzechach włoskich i w siemieniu lnianym, są kluczowe dla zachowania zdrowego układu nerwowego.
Zobacz również:
- Czy osobowość człowieka zależy od właściwości jego mózgu?
- Czym jest sztywność umysłowa?
- Mózg dziecka: początki świadomości
- Jak strach obezwładnia mózg?
- Ćwiczenia umysłowe lepsze od leków w zapobieganiu zaburzeniom poznawczym?
- Mózg autystycznych dzieci reaguje na słowa, które dają rezultat w ich rozwoju
- Objawy wylewu
- Ropień mózgu
W głównej mierze chodzi tutaj o kwas DHA (dokozahaksaenowy). Niski poziom kwasu DHA jest związany z wyższym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera i z utratą pamięci. Ryby zawierają jodynę, która znana jest z tego, iż poprawia jasność umysłową. Dla zdrowia serca i mózgu jedz ryby dwa razy w tygodniu.
Pełne ziarna
Pełne ziarna poprawiają krążenie krwi oraz regulują poziom glukozy we krwi. A kiedy poziom glukozy jest stały, łatwiej jest się skoncentrować. Dlatego tak ważne jest śniadanie, ponieważ nie tylko pobudza ono metabolizm, ale również utrzymuje poziom cukru w równowadze, co chroni przed cukrzycą i przed chorobami serca.
Cukier
Cukier jest najlepszym paliwem dla mózgu, aczkolwiek, zanim sięgniesz po cukier stołowy – to glukozy twoje ciało potrzebuje. Ciało metabolizuje glukozę z cukru oraz węglowodanów w jedzeniu. To dlatego szklanka czegoś słodkiego oferuje krótkoterminową poprawę funkcji pamięci, myślenia, i wszystkich innych umysłowych zdolności.
Z drugiej strony, zbyt dużo cukru może pogroszyć pamięć, a więc ostrożnie ze słodyczami. Jedz tylko tyle, aby poprawić siłę mózgu.
Kofeina
Tak jak cukier, kofeina działa na mózg, pobudzając go, ale jeżeli spożywasz jej za dużo, ma to negatywny skutek dla stanu twojego umysłu. Znajdowana w kawie, w czekoladzie, w energy drinkach, a czasami nawet w niektórych lekarstwach, kofeina daje nam uczucie pobudzenia nie dające się z niczym innym pomylić.
Ale uwaga, działanie jest krótkoterminowe, i jeżeli przesadzimy, nasz mózg może zostać przeciążony i będziemy bardziej zdenerwowani niż ostro myślący.
Orzechy i ziarna
Orzechy i ziarna są niezwykłym źródłem antyoksydantów, takich jak witamina E, która jest związana z mniejszym spadkiem poznawczym w miarę tego, jak się starzejemy. Dobra dawka witaminy E jest związana z dobrą pamięcią.
Orzechy są wspaniałym źródłem witaminy E, tak samo jak liście zielonych rośliny, nasiona, jajka, brązowy ryż oraz pełne ziarna. Nasiona dyni są wyjątkowe, jeżeli chodzi o lepszą pracę mózgu, a garść dziennie to wszystko, czego potrzebujemy, jeżeli chcemy zażyć zalecaną dawkę cynku, niezbędnego dla lepszej pamięci i myślenia.
Jagody
Jagody i truskawki zawierają antyoksydanty, które mają chronić neurony mózgowe przed uszkodzeniem, budować receptory komunikacyjne między każdą komórką mózgową, a także wypłukiwać resztki. Antyoksydanty również pomagają chronić przed chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak choroba Alzheimera.
Jagody również wspaniale pobudzają mózg, ponieważ zawierają witaminę C, o której myśli się, iż zwiększa ona umiejętności mentalne.
Szałwia
Szałwia od dawna jest znana z tego, iż poprawia pamięć. Spróbuj więc oleju z szałwii, a także dodaj kilka listków do swojej diety.
Witaminy
Kwas foliowy i witamina B12 pomagają uniknąć odkładania się homocysteiny w ciele. Homocysteinę podejrzewa się o związki z chorobą Alzheimera.
Komentarze do: Degeneracja mózgu już w wieku 45 lat? To możliwe