Diacetyl, dodawany do popcornu przeznaczonego do przygotowania w mikrofalówce, może powodować chorobę Alzheimera, podaje Chemical Research in Toxycology. Diacetyl to substancja stosowana do aromatyzowania popcornu, margaryny oraz pieczywa, nadająca produktom spożywczym charakterystyczny maślany smak i zapach.
Szczególnie narażeni na szkodliwe działanie diacetylu mogą być pracownicy fabryk popcornu, z czym powiązano występujące u nich problemy oddechowe.
Testy wykazały, że nadmierne stężenie diacetylu może powodować powstawanie neurotoksycznego białka beta-amyloidu, a w efekcie agregację płytek proteinowych typowych dla choroby Alzheimera.
Zobacz również:
- Czy rak skóry może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimer'a?
- Jak rozpoznać objawy choroby Alzheimera?
- Alzheimer - czy mnie to także grozi?
- Jak krewni łagodzą zapominanie?
- Choroba Alzheimera
- Jak rozpoznać Alzheimera?
- Diagnozowanie Alzheimera. Tak, ale kiedy?
- Czy istnieją leki na chorobę Alzheimera?
Z przeprowadzonych badań wynika, że struktura chemiczna diacetylu jest bardzo podobna do substancji w mózgu, która sprzyja tworzeniu się płytek amyloidowych. Stąd wniosek, że konsumpcja żywności z zawartością diacetylu może zatruwać nasz organizm.
Kolejne testy mają wykazać, czy substancja działa na zwierzęta w ten sam sposób, jak w przypadku ludzi.
Jak donoszą naukowcy, choroba Alzheimera to nie jedyne zagrożenie związane ze spożywaniem popcornu przeznaczonego do przygotowania w mikrofalówce. W produkcie tym wykryto ponadto toksyczną substancję, zaburzającą gospodarkę hormonalną organizmu.
Substancję tę podejrzewa się o działanie rakotwórcze.
Komentarze do: Diacetyl zawarty w popcornie może sprzyjać chorobie Alzheimera