Rak prostaty jest drugim najczęstszym nowotworem u mężczyzn występującym na całym świecie. Nowe badania sugerują, że spożywanie 10 porcji tygodniowo lub więcej może znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na tę chorobę.
Nowe badanie opublikowane w Cancer Epidemology pomogło naukowcom lepiej zrozumieć czy po odpowiednich zaleceniach dietetycznych i zdrowym stylu życia, zmniejsza się ryzyko wystąpienia raka prostaty. W badaniu naukowcy sprawdzają wpływ składników żywieniowych na ryzyko raka. Pod uwagę brane były takie składniki jak selen, wapń czy likopen.
Pomidory są żywnością, która bogata jest w likopen. We wcześniejszych badaniach, udowodniono korzystny wpływ tego warzywa na problemy pacjentów z chorobą układu krążenia. Ich właściwości pomagały również obniżyć poziom cholesterolu.
Według zespołu naukowców pod kierunkiem Vanessy Er z Uniwersytetu w Bristolu w Wielkiej Brytanii – likopen zawarty w pomidorach, może pomóc również zwalczać toksyny. Na tej podstawie zespół dr Vanessy Er rozpoczął badania, które obejmowały styl życia i dietę u 1806 mężczyzn z rakiem prostaty. Uczestnicy badania byli w wieku 50-69 lat, a ich wyniki badań zostały porównane z wynikami 12 tys. mężczyzn niecierpiących na raka prostaty.
Zobacz również:
W wynikach okazało się, że pacjenci, którzy spożywali ponad 10 porcji pomidorów i przetworów pomidorowych, takich jak soki pomidorowe, mieli o 18% zmniejszone ryzyko rozwoju raka prostaty. U osób cierpiących już na raka, nie zaobserwowano większych zmian.
Również w ramach tych badań, naukowcy postanowili ocenić wpływ aktywności fizycznej, diety i masy ciała na rozwój raka. Okazało się, że tylko w przypadku, gdy w diecie znajdowały się owoce i warzywa – odnotowano spadek potencjalnego zagrożenia raka prostaty.
Analizując wyniki badań, naukowcy informują, że te zalecenia są skierowane do profilaktycznych działań przeciwko tej chorobie. Potrzebne są jednak jeszcze dalsze badania, które podyktują dokładne instrukcje żywieniowe. Pomoże to mężczyznom uniknąć potencjalnego ryzyka tego typu nowotworu.
Opracował: Damian Nowaczek
Komentarze do: Dieta bogata w pomidory zmniejsza ryzyko raka prostaty