Szukaj

Dieta bogata w sól podnosi ryzyko dla serca

Podziel się
Komentarze0

Ludzie z chorobą serca mogą być bardziej zagrożeni atakiem serca, udarem mózgu, zatrzymaniem akcji serca, a także śmiercią z powodu przyczyn związanych z sercem, jeżeli ich dieta jest wysokosodowa, stwierdza nowet badanie, które obserwowało 30 000 ludzi przez ponad cztery lata.



Z drugiej strony, ludzie, którzy jedzą bardzo mało sodu, są również bardziej zagrożeni niż wszyscy ci, którzy konsumują średnią ilość sodu. Ale autorzy badania oraz inny eksperci od sodium dodają, że grupa byla mała i być może właśnie ludzie ci mieli problemy z sercem, a więc sami zmniejszyli ilość zjadanego sodu.

Wiele ostatnich badań sugeruje, że konsumpcja sodu poniżej średniej może właściwie zwiększyć ryzyko dla serca. Autorzy nowego badania mówią, że rezultaty ich badania unieważniają dobrze znane ryzyko związane z konsumpcją zbyt dużych ilości soli.

Badanie, o którym mowa, ukazało się w Journal of the American Medical Association.

Najważniejszym przekazem jest to, że nasze badanie potwierdza powiązanie między wysoką konsumpcją soli albo sodu oraz ryzykiem choroby serca, mówi doktor Martin J. O’Donnell, współautor badania oraz specjalista od udaru mózgu na uniwersytecie National University of Ireland, w Galway.

Doktor Martin J. O’Donnell wraz ze swoim zespołem przyglądał się 28 880 tysiącom ludzi, którzy uczestniczyli w jednym z dwóch klinicznych badań nad lekami nasercowymi. Badacze posłużyli się próbkami moczu uczestników, aby ocenić ilości zjadanego przez nich sodu.


Pomiar ten, znany jako 24-godzinne wydalanie sodu, zapewnia oszacowanie ilości sodu skonsumowanej w dniu poprzednim. Średni poziom sodu dla grupy byl 4 770 miligramów. Dla porównania – oficjalne zalecenia w USA ograniczają dzienną dawkę sodu do 2 300 miligramów, a także do 1,500 miligramów dla Afroamerykanów, ludzi powyżej 50 roku życia oraz dla ludzi z wysokim ciśnieniem krwi.


W czasie tego badania, 16% uczestników miało zawał serca albo udar mózgu oraz wymagało hospitalizacji z powodu choroby serca, albo umarło z powodu choroby serca. Uczestnicy, u których stwierdzono największe ilości sodu – 8 000 miligramów – byli o 50% bardziej zagrożeni tego typu problemami niż grupa ze średnim poziomem sodu.

Jednocześnie, ludzie, u których stwierdzono najniższe poziom sodu – 2 000 miligramów – byli o 37% bardziej zagrożeni śmiercią z powodu choroby serca niż grupa ze średnim poziomem sodu. Dodatkowo, byli oni o 29% bardziej zagrożeni hospitalizacją.

Nasze badania sugerują, że umiarkowana dawka sodu jest związana z niższym ryzykiem incydentów sercowo-naczyniowych, mówi doktor Martin J. O’Donnell. Kluczowe pytanie jest takie: jeżeli konsumujesz średnią ilość sodu, czy powinieneś zredukować jeszcze bardziej tę dawkę? I uważamy, że na to pytanie jeszcze nie mamy odpowiedzi.

Jak uważa doktor Paul Whelton z ze szkoły zdrowia publicznego i medycyny tropikalnej Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine, w New Orleans, do tych wyników należy podejść ostrożnie. Ważnym słabym punktem tego badania jest to, że badacze posłużyli się tylko jedną próbką moczu uczestników badań – ilość sodu, jaką zjadamy, zmienia się z dnia na dzień, a więc ciężko jest wyciągać definitywne wnioski.

A dodatkowo, badanie objęło jedynie ludzi z istniejącą wcześniej chorobą serca, a więc odkrycia te niekoniecznie pasują do ludzi z niższym ryzykiem chorób serca. Ludzie z chorobami serca mogą być bardziej podatni na ekstremalne dawki sodu niż populacja generalna, odnotowują autorzy badania.

Komentarze do: Dieta bogata w sól podnosi ryzyko dla serca

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz