Szukaj

Dieta dobra dla serca: mało pracy, rower i czekolada

Podziel się
Komentarze0

Wiele badań, przedstawionych na kongresie kardiologicznym, wykazuje wady stresującej pracy i udowadnia istnienie zalet wynikających z konsumpcji, umiarkowanej, dobrej czekolady, a także z jazdy rowerowej, pod warunkiem, że jest ona intensywna.



Wiele badań, zaprezentowanych na kongresie Europejskiego Towarzystwa Kardiologii (ESC Congress 2011), który miał miejsce w ostatnim miesiącu w Villepinte (Seine-Saint-Denis) we Francji, wykazuje, że odpowiedni styl życia oraz odpowiednia dieta pokarmowa, są najlepszymi środkami prewencji przeciwko chorobom serca.

Jak uważa Światowa Organizacja Zdrowia, jakieś 23,6 milionów osób ma umrzeć z powodu chorób sercowo-naczyniowych w 2030 roku na całym świecie, czyli 6 000 000 więcej niż dziś.

Badacze w szkole medycznej w Baltimore (Uniwersytet Stanu Maryland) stwierdzili już jakieś dziesięć lat temu, że osoby cierpiące z powodu choroby serca miały mniejsze poczucie humoru. Ta sama ekipa chciała ocenić działanie śmiechu na funkcje naczyniowe, które w dużej mierze zależą od stanu błony wyścielającej naczynia krwionośne.

Przedstawiając ochotnikom sceny z poważnego filmu o szeregowcu Ryanie (Saving Private Ryan), badacze ci stwierdzili u widzów ściskanie ścian naczyń krwionśnych. Natomiast, u tych samych ochotników, śmieszny film, który wywoływał napady śmiechu, prowokował rozszerzanie naczyń.

Różnice w rozmiarze naczyń krwionośnych były od 30% do 50%, podobne do efektu, jaki możemy uzyskać dzięki ćwiczeniu albo używaniu leków statynowych (lekarstwa przepisywane prewencyjnie na serce), jak mówi Michael Miller, dyrektor Centrum Kardiologii Prewencyjnej.


Regularny śmiech jest bez wątpienia elementem zdrowego stylu życia, pozwalającego uniknąć chorób serca. A również, jedzenie czekolady…

Znana już ze swojego działania euforyzującego i antyoksydującego, może ona zredukować zagrożenie dla serca. Doktor Oscar Franco i jego zespół, z uniwersytetu w Cambridge, przesiali przez sito siedem badań i sklasyfikowali jakieś 100 000 uczestników w zależności od ich konsumpcji czekolady.


W pięciu badaniach, najwyższe poziomy konsumpcji czekolady były związane z redukcją o 37% liczby chorób sercowych oraz o 29% liczbę incydentów naczyniowo-mózgowych, w porównaniu do najniżego poziomu konsumpcji. Nie ma zauważalnego wpływu konsumpcji czekolady na zawał serca.

Badania te jednak trzeba brać ostrożnie, z tego względu, iż czekolada jest tłusta i słodka i jej nadmierna konsumpcja powoduje przybieranie na wadze, cukrzycę ... oraz choroby serca.

Badacze więc sugerują opracowanie sposobu produkcji czekolady zwyczajnej mniej tłustej i mniej słodkiej.

Pracować mniej, pedałować więcej

Ograniczenie ryzyka chorób sercowych to również poprawienie warunków pracy. Według badania, które przeprowadziła pani Tea Lallukka, z uniwersytetu w Helsinkach, praca o wysokim poziomie stresu, z dużymi wymaganiami i z ograniczoną kontrolą nad sposobem odpowiedzi na te wymagania, jest zagrożeniem dla zdrowia sercowego.

A jeszcze bardziej jeśli ten stres jest związany z długimi godzinami pracy. Pani Tea Lallukka, odnotowuje, że ci, którzy pracują, mają generalnie lepsze zdrowie niż bezrobotni, o ile nie są oni poddawani nadmiernemu ciśnieniu oraz nadmierym wymaganiom, przez dłuższy okres czasu.

Aby zachować swoje serce w formie, kardiolodzy sugerują jeszcze szczególny wysiłek: jazda na rowerze, oczywiście, ale w sposób intensywny, według badania przeprowadzonego przez kardiologa duńskiego, Petera Schnohe.

W stosunku do mężczyzn, którzy pedałowali spokojnie, ci, którzy mocniej naciskali na pedały, przeżywali o 5,3 roku dłużej, a ci, którzy podejmowali wysiłek umiarkowany, żyli 2,9 roku więcej.

Obserwacja ta jest ważna dla wszystkich przyczyn śmiertelności, a w szczególności dla tych przyczyn, które są związane z problemami serca.

U kobiet, jednakże, różnice są mniejsze: od 3,9 roku i 2,2 roku więcej odpowiednio.


Oto więc kilka tropów, jeśli chcecie poprawić zdrowie swojego serca.

Komentarze do: Dieta dobra dla serca: mało pracy, rower i czekolada

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz