Szukaj

Dieta niskowęglowodanowa poprawia jakość życia chorych na cukrzycę typu 2

Podziel się
Komentarze0

Niskowęglowodanowa dieta ma dobry wpływ nie tylko na poziom glukozy we krwi, ale również na funkcje fizycznie ciała, które lepiej reaguje na ból i następuje poprawa ogólnego stan zdrowia, a według nowego badania, osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 dzięki tej diecie, mogą zredukować objawy choroby.

Wyniki dwuletnich badań klinicznych z udziałem pacjentów z cukrzycą typu 2, kierowane przez dr Hansa Guldbranda lekarza ogólnego i Frederika Nystroma, profesora medycyny wewnętrznej z Uniwersytetu Linkoping, zostały opublikowane w czasopiśmie Diabetologia. Badacze analizowali wpływ diety niskowęglowodanowej na poziom glukozy w organizmie i stężenie lipidów we krwi i porównywali ją z dietą o niskiej zawartości tłuszczu.

Do badań zakwalifikowano 61 pacjentów, których podzielono losowo na dwie grupy. Pierwsza grupa obejmowała różnego rodzaju diety, które zawierały produkty z niskim poziomem tłuszczu, a grupa druga przebywała na diecie niskowęglowodanowej. Stwierdzono, że obie grupy zmniejszyły objawy cukrzycy, jednak nie miały tego samego wpływu na stężenie glukozy we krwi.



Wpływ diety niskowęglowodanowej i niskotłuszczowej zostały już przeanalizowane w badaniu prowadzonym przez profesor Margaret Bachrach-Linstorm. Przeprowadzono analizę o kwestionariusz SF-36. Po 12 miesiącach badań, okazało się, że grupa osób przebywających na diecie niskowęglowodanowej, miała lepsze wyniki, obejmujące zakres ogólnego stanu zdrowia fizycznego jak i psychicznego. W przypadku grupy o niskiej zawartości tłuszczu, znacznych wyników nie stwierdzono.

Teraz w nowym badaniu, okazało się, że pacjenci w obydwu grupach, mieli trudności z utrzymaniem diety, gdy jedli w innym miejscu niż w domu. To może być problem, gdyż nie wszyscy członkowie rodziny mają tę samą dietę. Obie grupy przez stosowanie się do wytyczonej diety, miały większe korzyści zdrowotne. Osoby na diecie niskowęglowodanowej wyraziły trudności w powstrzymaniu się od ziemniaków i makaronu. W przypadku osób na diecie o niskiej zawartości tłuszczu, okazało się, że więcej potraw uważanych jest za smaczne i niedrogie. Ogólnymi korzyściami diety niskowęglowodanowej była lepsza korzyść zdrowotna dla ogólnego stanu zdrowia oraz fakt, że pacjenci częściej odczuwali uczucie pełności i brak apetytu na słodycze.

Opracował: Damian Nowaczek

Komentarze do: Dieta niskowęglowodanowa poprawia jakość życia chorych na cukrzycę typu 2

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz