Liczba nowo diagnozowanych przypadków raka jelita grubego rośnie w zastraszającym tempie w Stanach Zjednoczonych. Nowotwór ten dotyka ponad 150 000 ludzi każdego roku. Jak alarmuje serwis NaturalNews, wielu tym przypadkom można by zapobiec dzięki właściwej diecie oraz zmodyfikowaniu takich czynników ryzyka jak palenie, ograniczenie środków chemicznych stosowanych w domu i kosmetyków, które zawierają potencjalnie niebezpieczne substancje chemiczne, znane jako „generalnie uznawane za bezpieczne”.
Badacze z Dana Faber Cancer Institute odkryli, że pacjenci, którzy przeżyli raka jelita grubego i których dieta była bogata w złożone cukry i produkty wysoko węglowodanowe, byli bardziej zagrożeni nawrotem choroby niż pacjenci, którzy stosowali dietę bardziej zrównoważoną.
Wyniki te potwierdzają konkluzje wcześniejszych prac, które stanowiły, iż ryzyko raka jelita grubego można zredukować dzięki diecie nisko węglowodanowej.
Zobacz również:
Dr Jeffrey Meyerhardt skomentował: nasze badanie z całą pewnością wspiera ideę, iż dieta może mieć wpływ na postępowanie nowotworu jelita grubego. Pacjenci i lekarze powinni na poważnie wziąć to pod uwagę, kiedy robią plany po zakończonym leczeniu.
Wcześniejsze prace wykazały także, że ludzie, którzy przeżyli raka jelita grubego i których dieta oraz wzorce aktywności prowadziły do wzrostu poziomu insuliny we krwi, byli bardziej zagrożeni nawrotem choroby oraz zgonem z jej powodu.
Dieta bogata w cukry rafinowane podnosi poziom insuliny oraz „odżywia” komórki nowotworowe.
Pod rozwagę: typowa dieta zachodnia, która charakteryzuje się wielkimi ilościami mięsa, tłuszczu, przetworzonych ziaren oraz słodkimi deserami, ma zwiększać trzykrotnie ryzyko nawrotu raka jelita grubego.
Komentarze do: Dieta skrobiowa związana z nawrotem raka jelita grubego