Według wyników badań opublikowanych w Clinical Journal of the American Society of Nephrology stosowanie diety śródziemnomorskiej może zredukować ryzyko zachorowania na przewlekłą niewydolność nerek.
Zasady diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska opiera się na spożywaniu roślin strączkowych, owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i orzechów. Rekomenduje spożycie dań rybnych i chudego drobiu przynajmniej dwa razy w tygodniu oraz zamianę nasyconych tłuszczów na np. oliwę z oliwek. Dieta śródziemnomorska zaleca ograniczenie spożycia słodyczy, przetworzonej żywności oraz czerwonego mięsa.
Lekarze dowiedli już kilku korzyści ze stosowania tej diety. Dieta śródziemnomorska może zapobiec zespołowi metabolicznemu (zespołowi czynników zwiększających ryzyko zachorowania na miażdżycę i cukrzycę), a także wylewowi krwi do mózgu, nowotworom, zawałowi serca oraz problemom z krążeniem.
Zobacz również:
Dieta a choroby nerek
Ostatnio zespół badaczy pod przewodnictwem doktora Minesha Khatreigo z Uniwersytetu Columbia, dowiódł, że dieta śródziemnomorska redukuje także ryzyko przewlekłej niewydolności nerek. Tylko w USA choruje na nią ok. 20 milionów osób. Czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania jest wiek – najczęściej na niewydolność nerek cierpią ludzie po 70. roku życia.
Na potrzeby badań lekarze przeanalizowali jadłospisy ponad 900 osób na przestrzeni siedmiu lat. Sposób odżywiania każdej osoby oceniano pod kątem zgodności z zaleceniami diety śródziemnomorskiej. Im bliżej był wzorca, tym wyższą notę otrzymywał.
Osoby, których sposoby odżywiania otrzymały pięć lub więcej punktów (co oznacza, że były blisko wzoru diety śródziemnomorskiej) 50% rzadziej chorowały na przewlekłą niewydolność nerek oraz o 42% rzadziej zmagały się z problemami w funkcjonowaniu tych organów, w stosunku do osób, które otrzymały niską notę.
Choć wyniki badań są obiecujące, lekarze dodają, że receptą na długie i zdrowe życie jest nie tylko zbilansowana dieta, ale i regularna aktywność fizyczna. Co więcej, według wcześniejszych badań czynnikiem zwiększającym ryzyko choroby nerek jest wysokobiałkowa dieta.
Gabriela Będkowska
Komentarze do: Dieta śródziemnomorska zapobiega przewlekłej niewydolności nerek